TOŽBE

Arhar nad slovensko-hrvaški gordijski vozel

Objavljeno 12. julij 2012 16.28 | Posodobljeno 12. julij 2012 16.29 | Piše: Ma. F., STA

Skupaj s hrvaškim kolegom bosta preučila problematiko in vladama predlagala rešitve zanjo.

France Arhar.

LJUBLJANA – V skladu s pričakovanji je vlada danes imenovala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja za strokovnjaka za reševanje problematike tožb Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in Novi Ljubljanski banki (NLB). Arhar bo skupaj s hrvaškim kolegom preučil omenjeno problematiko, nato pa bosta vladama predlagala rešitve zanjo.

Deset let guverner Banke Slovenije

Arhar je od 1. junija letos direktor Združenja bank Slovenije, pred tem pa je bil od leta 2003 prvi mož banke Unicredit Slovenija. V obdobju med 1991 in 2001 je bil guverner Banke Slovenije, nato pa je do leta 2003 vodil Vzajemno. Bil je tudi v ekipi slovenskih pogajalcev na pogajanjih pri sklenitvi sporazuma o nasledstvu nekdanje SFRJ, po uveljavitvi tega sporazuma pa tudi član odbora za razdelitev finančnega imetja in obveznosti nekdanje SFRJ.

Sodišče zavrnilo tožbo

Sicer pa je ravno danes sodišče v Zagrebu zavrnilo tožbo Zagrebške banke proti LB in NLB v zvezi s poplačilom hrvaških varčevalcev LB. Zagrebška banka je od toženih strank zahtevala plačilo v višini okoli pol milijona evrov in pripadajoče obresti, skupaj skoraj milijon evrov.

Deli s prijatelji