DRUŽINSKE VEZI

Aretirana Alenka Karner je nečakinja Danila Slivnika

Objavljeno 03. januar 2012 19.37 | Posodobljeno 03. januar 2012 19.48 | Piše: S. N.

Nekdanji medijski baron izjave o aretaciji ni želel dati.

Vila Karnerjevih.

CELOVEC – »Izjave ne dam, ker je nimam za kaj dati. Lahko pa vam povem, da gre za moje sorodnike, ki jih imam sicer rad,« je prek SMS-sporočila družinske vezi z v Avstriji aretiranima Slovencema potrdil Danilo Slivnik, bivši novinar, urednik in gradbenik.

Zgodba o aretaciji slovenskih zakoncev Karner v Avstriji je v svoje lovke očitno vpletla tudi Slivnika. Kajti če držijo podatki iz sosednje koroške pokrajine, je šla vsaj ena od članic na Prevaljah spoštovane rodbine Slivnik, hči Danilove sestre Marjete, v svoji podjetniški žilici odločno predaleč. Utegne se zgoditi, da jo zavoljo tega čakajo dolga leta za zapahi. Svet na Kanalu A je poročal, da naj bi bila mreža oseb, ki so bile vpletene v posel, v Sloveniji še veliko bolj razpredena.

Zaslužek v dopingu

Etapni cilj velezgodbe se je zgodil v noči na sredo, ko so pripadniki specialne policijske enote Cobra v mondenem Bad Kleinkirchheimu vdrli v hišo zakoncev Karner ter nataknili lisice 33-letni Alenki in 36-letnemu Mihaelu.

Prikrita kriminalistična akcija je trajala že pol leta prej, Avstrijce pa so za pomoč zaprosili Američani, ki so Karnerjeva sumili, da se ukvarjata s preprodajo prepovedanih preparatov za večanje mišične mase in jih iz Avstrije uvažata v ZDA. Gre za snovi, ki posnemajo delovanje človeškega rastnega hormona testosterona – prepovedana poživila, torej. Doping, po domače. Bodibilderji jih poznajo pod imenoma masteron in decadurabolin. Eden od sogovornikov nam je namignil, da je pošiljanje takih preparatov iz Avstrije veliko varnejše kot iz Slovenije, saj so Američani glede pošiljk iz razvite dežele Avstrije precej manj sumničavi, kot če prispejo iz zakotne in vselej sumljive Slovenije.

Kolegi iz sosednje države si ob tem ne morejo kaj, da ne bi nekaj vrstic namenili tudi zgradbi, v kateri sta bila Slovenca aretirana. Opisujejo jo kot sanjsko vilo v kanadskem slogu, menda je vredna blizu pet milijonov evrov, v njej pa so tudi savna, džakuzi in skalnata prha. Pet milijonov je sicer pravi drobiž za Mihaela in Alenko, če se bodo obtožbe na njun račun izkazale za resnične. Američani in Avstrijci so namreč prepričani, da sta Karnerjeva z umazanim poslom zaslužila blizu 40 milijonov, natančneje 38,6 milijona evrov.

Kupila Danilovo vilo

Morda pa sta to sanjsko vilo uporabljala le kot počitniško hišico, saj imata v Ljubljani kozmetični salon in menda tudi fitnes (glede na njune domnevne grehe je ta dejavnost še kako primerna), proste trenutke pa sta preživljala v najeminentnejšem delu prestižne mestne četrti, ki se imenuje Rožna dolina. Prek tamkajšnjega kirurškega sanatorija imata hišo Karnerjeva. A je tudi njuno ljubljansko domovanje vse prej kot ceneno. Če je bila njuna vila v Avstriji zgrajena v kanadskem slogu, je ljubljanska dobesedno v Slivnikovem. Gre namreč za eno od gradbeniških stvaritev Alenkinega strica Danila, ki jo je po naših podatkih prodal svoji nečakinji in njenemu možu. Avstrijci pa sumijo, da sta Karnerjeva večino umazanega denarja prek raznih slamnatih podjetij vlagala prav v nepremičnine.

Poleti je, denimo, časnik Finance poročal o nasedlih naložbah Hypo banke, v zvezi s tem se je omenjal prav Danilo Slivnik. Kolegi so raziskovali, kdo je v ozadju investicije v stanovanjsko gradnjo na Viču. Izbrskali so podatek, da sta to prav Slivnik in liechtensteinski odvetnik Gerold Hoop, sicer eden glavnih akterjev afere Hypo. Čeprav je viški živelj zatrjeval, da se prihaja Slivnik pogajat za odkup parcel v njegovem imenu, pa je on odločno zanikal svojo povezavo z liechtensteinskimi podjetji Velinvestment in Nipl, ki sta v lasti liechtensteinskih družb Veloce Invest Anstalt in Panya AG in ki sta postali lastnici teh zemljišč. Uradni zastopnik Nipla pa ni nihče drug kot mož Slivnikove nečakinje, Mihael Karner.

Na 2,4 hektara velikem območju bi tam zrasla stanovanjska soseska s 130 stanovanji in več sto parkirnimi prostori pod zemljo. Ker pa je to območje poplavno ogroženo, so se po sečnji dreves okoliški prebivalci združili v civilno iniciativo in začeli zbirati podpise za ohranitev gozda. Nekateri mediji so pozneje začeli v zgodbo vpletati tudi družino novega (?) slovenskega mandatarja Zorana Jankovića oziroma njegovega sina Damijana, vendar pa je ostalo zgolj pri omenjanju. Sta torej zakonca Karner denar vlagala tudi v stričeve posle? Ali pa je le on delal zanju?

Deli s prijatelji