ARBITRAŽA

Arbitraža: stroka zmagala nad politiko

Objavljeno 04. februar 2013 14.26 | Posodobljeno 04. februar 2013 14.27 | Piše: T. L,.STA

Odbor DZ za zunanjo politiko za arbitražo je podprl predlog strokovne skupine MZZ.

Karl Erjavec je zelo zaposlen, v njegovi stranki pa vse več težav.

LJUBLJANA – Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je na današnji seji o memorandumu za arbitražo o meji s Hrvaško soglasno sprejel sklep, s katerim predlaga DZ, naj podpre predlog, ki ga je pripravila strokovna skupina na MZZ. Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, »ker je stroka zmagala nad politiko«, premier Janez Janša pa po seji ni dajal izjav.

Vladin predlog škodljiv za slovenske interese

Odbor DZ za zunanjo politiko danes za zaprtimi vrati razpravlja o predlogu memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško, t. i. predlog A1, ki ga je na sobotni dopisni seji potrdila vlada. Zunanji minister Erjavec je pred začetkom seje menil, da je ta predlog škodljiv za slovenske interese, ker ga je težko argumentirati. »Treba je vedeti, da bo arbitražno sodišče presojalo po mednarodnem pravu, zato je treba imeti prave argumente,« je dejal v izjavi za novinarje.

Erjavec ne ve, kdo je pripravil novi predlog, ki je, kot je dejal, v petek »priletel« na sejo vlade, domneva pa, da so ga pripravili »tisti, ki se zbirajo okoli Zavoda 25. junij«.

Kot je poudaril, zunanje ministrstvo tega predloga ni pripravilo in ga na današnji izredni seji DZ tudi ne bo zagovarjalo. Ponovil je, da je predlog ministrstva strokoven in pripravljen tako, da bo Slovenija dosegla svoj strateški interes, to je prost dostop do odprtega morja.

»Mednarodni odvetniki, ki smo jih najeli, popolnoma stojijo za predlogom, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo,« je poudaril. Erjavec je še izrazil upanje, da bo v DZ toliko treznosti, da bo sprejet predlog zunanjega ministrstva.

Janša molčeč

Janša ob prihodu na sejo OZP ni dajal izjav, je pa že na petkovi novinarski konferenci omenil, da vlada predlaga »malenkostne dopolnitve« predloga A, ki ga je pripravila strokovna skupina. DZ naj bi se, je v petek dejal Janša, tako odločal »med osnovno varianto in minimalno dopolnjeno varianto«.

Dobri dve uri po začetku današnje seje je premier Janša za kratek čas zapustil sejno sobo in zbranim novinarjem dejal le, da »so blizu soglasju«.

Poslanec največje opozicijske stranke PS Jani Möderndorfer je v izjavi pred sejo OZP ocenil, da gre za zadnji poskus vlade, kako odgovornost prevaliti na DZ, predvsem zato, ker se zunanji minister in predsednik vlade ne razumeta. V arbitražnem sporazumu po njegovih besedah »več kot jasno« piše, da je za to odgovorna vlada.

Möderndorfer ne ve, kako se bo danes odločil DZ – glede na to, da je imela vlada za pripravo tega dokumenta na voljo tri leta, poslanci pa naj bi se z njim seznanili in odločili v zgolj nekaj urah.

Deli s prijatelji