ODLOČITEV

Arbitraža: kaj je Slovenija izgubila?

Objavljeno 30. junij 2017 12.47 | Posodobljeno 30. junij 2017 12.47 | Piše: P. Pa.

Trdinov vrh je hrvaški, boleča je tudi izguba levega brega reke Dragonje.

Trdinov vrh ali Sveta Gera in objekti na vrhu so pripadli Hrvaški.

HAAG – Arbitražno sodišče v Haagu je odločilo in določilo mejo na spornih območjih med Slovenijo in Hrvaško. Slovenska javnost je najbolj nestrpno pričakovala, kakšna bo arbitražna odločitev o Piranskem zalivu in kako bodo odločili o slovenskem dostopu do odprtega morja.

Glede na to, da arbitraža temelji na kompromisu in je Slovenija na eni strani nekaj pridobila, je na drugi strani tudi nekaj izgubila.

Preverite tudi naš liveblog, kjer smo v živo spremljali napeto branje sodbe arbitražnega sodišča. 

Kaj vse je z arbitražo pripadlo Hrvaški?

Hrvaški mediji poročajo, da so izgubili del Piranskega zaliva. Na območju reke Dragonje so arbitri določili, da se meja utrdi po kanalu reke Dragonje. To pomeni, da na hrvaški strani ostajajo zaselki Škodelin, Bužini in Mlini - Škrilje. Na hrvaški strani ostaja tudi hiša Joška Jorasa.

Na območju Gorjancev meja poteka po vrhu Trdinovega vrha. Senat je odločil, da je vojaški objekt na vrhu Svete Gere, kot jo imenujejo Hrvati, na hrvaškem ozemlju, telekomunikacijski stolp pa je pripadel Sloveniji. 

Na območju Novakovca, kraja Podturn na Hrvaškem in Pinc v Sloveniji so arbitri odločili, da meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1957.

Kaj je dobila Slovenija? Preberite tukajimage

Deli s prijatelji