KNJIGA

Arabska pomlad in evropska jesen

Objavljeno 25. avgust 2013 16.52 | Posodobljeno 25. avgust 2013 16.54 | Piše: Andrej Predin

Novinarski dvojec nam je postregel s pronicljivim uvidom v aktualna svetovna žarišča.

Večerna molitev na Trgu Tahrir. Foto: Jure Eržen, Delo

Dolgoletna Delova novinarja Boštjan Videmšek in Jure Eržen spadata med najbolj uspešne in izkušene novinarske tandeme, ki so poročali iz svetovnih kriznih žarišč. O njunem delu in uspehih smo pisali že leta 2011, ko sta izdala knjigo Vojna terorja, tokrat pa nam predstavljata novo, in sicer z naslovom Upor: Arabska pomlad in evropska jesen, ki nas popelje od Egipta prek Libije, Sirije, Grčije, Španije in Cipra do Slovenije.

Avtorja bralca peljeta vzdolž nemirnih obal Sredozemlja, kjer je bila – in je še vedno – tako imenovana arabska pomlad, serija revolucij v arabskem svetu, ki je povzročila mednarodno vojaško posredovanje v Libiji in krvave državljanske vojne v Siriji. Hkrati pa se knjiga posveča koncu Evrope, saj nam slika posledice mahinacij mednarodnih finančnih institucij, ki so Grčijo potisnile v tretji svet, uničile Španijo in Ciper, njihovo vrelo sapo pa že dolgo čutimo tudi Slovenci. Aktualnost vsebine in avtorjev uvid zagotavljata zanimivo, dinamično in doživeto branje, ki ponuja izvirne poglede na določene dogodke, osvetljuje ozadje, predvsem pa postavlja sidrišča za bralčevo lastno razmišljanje in predvidevanje, kam nas bodo dogodki popeljali v prihodnje. »To je bil moj cilj, to je tudi naloga novinarstva. V digitalnem času bi moralo biti njegovo analogno poslanstvo, da v poplavi informacij in dezinformacij, v vladavini balasta družabnih omrežij z neposrednim fizičnim pristopom in komunikacijo razlaga kontekst v realnem času. Ne iz retrospektive ne z generalskim pametovanjem po vojni, to se mora dogajati sproti ali celo vnaprej. To je ključno. V novinarstvu tega primanjkuje, ker je odvisno od prodornosti zgodbe in števila klikov. Jaz se proti temu vztrajno borim. Edina pot je popolna telesna, mentalna, etična in materialna predanost,« nam je zaupal Boštjan Videmšek, ki svoj način pridobivanja podatkov o določenem dogodku označuje kot novinarski pristop stare šole. »Že 20 let živim od novinarstva, zame je pridobivanje podatkov najpreprostejša stvar. Kot novinar se pogovarjaš s čim več ljudmi, na čim več krajih, čim večkrat. Na isti način se pogovarjam v Iraku, Afganistanu, Somaliji, Maroku, pa tudi v Grčiji, Španiji ali na Cipru. Vzpostavim enakovreden odnos, prisluhnem človeku in mu dam priložnost, da pove, kaj mu leži na duši. Nikoli ne silim v ljudi z mikrofoni ali diktafoni. Stike navezujem na skrajno mehak način. Moja navada je, da se vračam na isto točko, k istim ljudem v širšem časovnem razponu dveh, petih, desetih let in preverjam, kako se zgodba razvija. Šele v širšem časovnem obdobju lahko vidiš, kaj je res in kaj ne, kaj so neposredne posledice. Delujem brez balasta s popolno predanostjo delu.«

Nevaren življenjski slog

»Takšen način življenja je privilegij in prigarana stvar hkrati. Smešno je, ko naletim na očitke, da imam zagotovo kakšne strice ali znane sorodnike, ki mi pomagajo. V resnici sem od prve sekunde tako imenovani self made projekt, vedno sem bil popolnoma sam. Zrasel sem iz ljubezni do novinarstva, knjig in terenskega dela. Najboljši občutek je, ko imaš pred seboj absolutno čisto vest. Moj poklic je posledica dela, ki ga opravljam že od 16. leta in mu namenjam vsako sekundo prostega časa. To je slog življenja – težak slog, ki pa hkrati nagrajuje. Označil bi ga za mešanico ekstremnega športa in močnega študija. Um in telo sta ves čas stimulirana; pravzaprav je to svojevrsten holistični pristop. Trenutno čakam, da se vrnem v Egipt. Tam sem bil nazadnje julija, ko mi je že postalo jasno, kaj sledi, da se hodi po robu državljanske vojne. Hkrati sem spoznal, da je konec revolucije. Aktualna osvoboditev Mubaraka se je zgodila na duhovit način. Vrnili smo se na točko nič, Mursi je v zaporu, Mubarak pa na svobodi. Na facebooku se je že pojavila ironična spletna stran, ki je množično obiskana in poziva, da bi Mubarak naslednje leto kandidiral za predsednika. Zgodovina ima neskončen smisel za humor. Kljub vsej ironiji in pesimizmu, ki ju imam, tega nisem pričakoval. Pripravljen sem bil na vse drugo, a da bo Mubarak osvobojen, to je pa vseeno preveč.« Pod uvodnik h knjigi se je podpisal eden najbolj znanih filozofov na svetu Slavoj Žižek.

Deli s prijatelji