PRIHAJA GMOTA HLADNEGA ZRAKA

Aprilsko poletje se poslavlja, v torek popoldne se bo snežna meja spustila

Danes največja vremenska obremenitev. Od srede naprej nas čaka tipično aprilsko in dokaj hladno vreme.
Fotografija: Tako hudo k sreči le ne bo. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Tako hudo k sreči le ne bo. FOTO: Leon Vidic

Od jutri naprej se za vsaj en teden poslavlja tako imenovano aprilsko poletje. Od severa bo namreč nad naše kraje prišla obsežna gmota hladnega zraka, ki bo začela ozračje pošteno ohlajati že jutri. V primerjavi s temperaturami v prejšnjem tednu to pomeni tudi za do 20 stopinj nižje dnevne in še za dodatnih pet do 10 stopinj nižje jutranje temperature.

image_alt
V Metliki do 31,8 stopinj, a vremenoslovec Blaž Šter jasen: »Temperatura bo šla v torek v napačno smer«

700 metrov nad morjem bo meja sneženja

Na Agenciji RS za okolje pomirjajo, da splošnega sneženja do nižin ne bo, vsaj do četrtka pa da na vidiku ni večje nevarnosti pozebe. V torek popoldne se bo sicer meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji Sloveniji še niže. Od srede naprej nas čaka tipično aprilsko in dokaj hladno vreme.

Marsikomu takšne drastične vremenske spremembe povzročajo velike zdravstvene težave. »Te se lahko odražajo na različne načine, kot so na primer glavoboli, hitrejša utrujenost, manjša toleranca na psihoaktivne snovi, nerazpoloženost, potrtost, težave z zbranostjo, motnje spanja, bolečine na mestih že zaceljenih poškodb, fantomske bolečine, lahko pa se okrepijo tudi simptomi že prisotnih kroničnih bolezni. Ob izraziti ohladitvi se navadno okrepijo težave, povezane z visokim krvnim tlakom, nekatere revmatske težave, tudi kolike in krči so pogostejši. Več težav povzročajo bolezni dihal,« razloži meteorologinja Tanja Cegnar.

Pravi, da bo splošna vremenska obremenitev največja danes, za nekatere pa da bosta naporna tudi torek in sreda. »Vremensko pogojene težave bodo nato v manjši meri vztrajale še vse do konca tedna,« napoveduje. Tem hitrim spremembam vremena se lahko prilagodimo z zdravim načinom življenja, pravim razmerjem med počitkom in dejavnostjo, z dovolj kakovostnim spancem in morda zmanjšanjem velikih naporov v času povečane vremenske obremenitve.

Čaka nas tipično aprilsko vreme. FOTO: Oybek Ostanov/getty images
Čaka nas tipično aprilsko vreme. FOTO: Oybek Ostanov/getty images

»Pomembna je tudi skrb za dobro telesno kondicijo (seveda prilagojeno razmeram vsakega posameznika). Kronični bolniki naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, ta jim lahko svetuje, kako ublažiti okrepljene simptome obstoječih bolezni,« sklene Cegnarjeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije