NA KOŽO

Anžetova kanta za ljudi

Objavljeno 24. junij 2014 00.25 | Posodobljeno 24. junij 2014 00.27 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

V Ameriki se je navzel zvezdniških navad v najboljšem pomenu besede.

Dušan Malovrh.

V dneh vsesplošne nogometne evforije, ki se z vsako tekmo bolj spreminja v izčrpanost od fuzbala in sodniških krivic, sem z nekajdnevno zamudo prebral novico, ki mi je za spremembo dobro dela.

Če morda niste slišali: Največji, The Great One, kot kličejo kanadskega hokejista Wayna Gretzkega, po nedavni zmagi moštva Los Angeles Kings v finalu severnoameriške lige NHL ni izjavil le tega, da je naš Anže Kopitar izvrsten igralec, ampak se mu je zdelo pomembno poudariti, da je Slovenec tretji najboljši na svetu!!! Kot najbrž veste: gorenjski hokejist je odigral eno glavnih vlog, ko je s Kralji že drugič v treh letih osvojili Stanleyjev pokal.

Mnenje štirikratnega zmagovalca lige NHL in ikone svetovnega hokeja je razveselilo in šokiralo celo najboljše poznavalce igre. Kot da bi nekoč nogometna legenda Maradona rekel, da je naš Kampl, denimo, takoj za Messijem in Ronaldom. Ali če bi na primer košarkarski bog Michael Jordan Gorana Dragića postavil ob bok LeBronu Jamesu in Tonyju Parkerju.

Toda Anže v Ameriki ni postal le eden najboljših, ampak tudi najbolj priljubljenih v najhitrejši moštveni igri. Po njem ameriški starši poimenujejo celo deklice – zadnjič je neka Jennifer Jones povila Anzeo. Ni čudno, da se je 26-letni Hrušičan in po novem tudi Blejčan, ki je že kot najstnik zapustil domači led, v tujini navzel zvezdniških navad – v najboljšem pomenu te besede. Čez lužo namreč zvezdniške navade v profesionalnem športu pomenijo tudi in predvsem to, da igralci precej svojega časa (in denarja) namenijo širši skupnosti, navijačem, pomoči potrebnim.

Po tradiciji, ki v NHL velja od leta 1993, bo Anže poleti letos Stanleyjev pokal, ljubitelji hokeja mu radi rečejo kanta, že drugič ponesel med privržence v domovini. Že konec tega tedna, le dan ali dva po prihodu domov, pa bo na Bledu znova gostitelj dobrodelnega turnirja v golfu. V družbi znanih in bogatih, ki jim v življenju ni hudega, bo zbiral in tudi sam prispeval denar za manj srečne, ki jim v življenju ni ravno z golfsko travico postlano.

Deli s prijatelji