BREZ PODPORE?

Anonimno pismo: Tonin naj vodi vlado

Ideja o Toninovi vladi očitno nima resne strankarske osnove.
Fotografija: Matej Tonin- FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin- FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Potem ko je padla v vodo še ena možnost večinske vlade Marjana Šarca, se pojavljajo različne ideje o možnem povolilnem povezovanju. Ena zadnjih je ideja o vladi pod vodstvom Mateja Tonina, ki pa bi lahko bila, kot kaže, račun brez krčmarja, saj v strankah morebitnih pogovorov v to smer ne potrjujejo. Avtorji ideje sicer ostajajo anonimni.
 

Dve košarici za Šarca

Prvak LMŠ Šarec je doslej poskušal koalicijo, ki bi zagotovila večinsko podporo v DZ, oblikovati že dvakrat: skupaj s SMC, SD, SAB in Desusom so se najprej pogajali z NSi, nato pa še z Levico, a sta se obe stranki odločili, da v koalicijo ne gresta. Je pa svet Levice sklenil, da so pripravljeni podpreti manjšinsko vlado omenjenih petih strank. V ponedeljek se bo šesterica tako sestala na pogovorih o projektnem sodelovanju.

Zadržke do manjšinske vlade, kjer je pod vprašanjem njena stabilnost in dolgoročnost, je bilo slišati tako iz vrst nekaterih politikov kot tudi gospodarstvenikov. V petek je v javnost prišlo pismo »zaskrbljenih podjetnikov«, ki vnovičnim volitvam niso naklonjeni. V pismu so zapisali, da je »politično uravnotežena vlada, sestavljena iz obeh delov političnega telesa, pravi in v tem trenutku tudi edini možni odgovor na številne izzive, ki so pred Slovenijo«. Tako predlagajo vlado SDS, SMC, NSi in SAB, ki pa je ne bi vodil relativni zmagovalec na volitvah, prvak SDS Janez Janša, ampak predsednik NSi Tonin.

Bržkone ideja sledi dejstvu, da sta SMC in SAB zavrnili vabilo Janše na koalicijske pogovore. V pismu menijo, da bi Tonin, ki je sicer s široko podporo prevzel vodenje DZ, »zaradi lažjega preseganja razlik med prvaki omenjenih strank« lahko uspešno vodil vlado. Po njihovem predlogu bi imela SDS v vladi večino, njen predsednik Janša bi prihodnje leto postal evropski komisar, za predsednika DZ predlagajo predsednika SMC Mira Cerarja, Alenka Bratušek pa bi postala podpredsednica vlade. Kot so prepričani anonimni pisci, bi bila takšna vlada politično uravnotežena, pretirane apetite in predloge z desne strani pa bi lahko uravnotežil državni zbor.
 

Kdo stoji za tem?

A kdo stoji za pismom, ni znano. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh, ki so ga omenjali v časopisu Dnevnik, je za STA to zanikal. Tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup je za STA pojasnil, da GZS pri pripravi pisma ni sodeloval. 

Tudi v nobeni od strank medsebojnih pogovorov o tovrstnem povezovanju niso potrdili. V NSi sicer v predlogu vlade, kot jo omenjajo anonimni podjetniki, vidijo »deblokado politične situacije, v kateri smo, in kot enega od poskusov, da ne bi šli v vnovične predčasne volitve«.

V SDS so pojasnili, da so zadnja dva tedna na strankinem taboru v Posočju in da se o tem niso z nikomer pogovarjali. Da takih idej ne komentirajo, so se na kratko odzvali v SMC. V SAB pa so zanikali, da bi bilo v ideji o povezovanju s strankami SDS, SMC in NSi kaj resnega.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije