NA PIKI

Annemarie in Robertu policisti grenijo življenje

Objavljeno 30. april 2013 11.58 | Posodobljeno 30. april 2013 12.00 | Piše: Aleksander Brudar

Metličana Annemarie Šimec in Robert Dragovan pravita, da pred policijo nimata miru.

Annemarie Šimec je prepričana, da se policisti načrtno spravljajo nanjo (foto: Dejan Javornik).

METLIKA – Slovenska fovšija, ljubosumje, zamera policistov ali kaj četrtega? Kaj od tega bi lahko grenilo življenje Annemarie Šimec in Robertu Dragovanu iz Metlike, ki se že več let trudita zaživeti v miru in se posvetiti poslu in kmetiji, še sama ne vesta. Lahko bi rekli, da zadnjih 10 let delata samo še zato, da plačujeta takšne in drugačne kazni – skupaj te znašajo že več kot 15.000 evrov. »Nisem z nikomer v sporu. Nihče me ne sovraži. Ko se usedem v avtomobil, me je strah. Vse to namreč izhaja iz policije,« trdi Annemarie Šimec, lastnica lokala v prvem nadstropju glavne metliške avtobusne postaje. Ona in njen partner Robert sta prepričana, da ju ima policija na piki in samo čaka, kdaj bosta naredila kakšen prekršek oziroma napako, in ju denarno kaznovala.

»Policisti se delajo norca iz nas«

Vse skupaj se je začelo leta 2004, ko sta kupila lokal na avtobusni postaji, v katerega je na začetku zahajalo zelo veliko ljudi. »Veliko gužve je bilo in policisti so začeli preverjati delovni čas, gledali so čez okno in pisali stranke, kdo je notri, in jih čakali na parkirišču, da so jim dali takoj pihati – strogo samo našim strankam. Ko smo se preselili sem, so iz avtomobilov gledali v lokal in pisali, da je v njem veliko gostov. Ko se je lokal napolnil, je prišlo gor deset policistov in so rekli, da so dobili po telefonu sporočilo, da je tukaj množični pretep. Ko sem jih vprašala, kdo je prijavil, pa so dejali, da je bila anonimna prijava. Povedala sem jim, da če bi se dogajali pretepi, bi sam lastnik prvi klical,« pripoveduje Šimčeva, ki je takrat v lokalu še kelnarila, njen partner Robert Dragovan pa je bil šef. Ker so se na njuno stran nato postavile stranke, saj, kot pravi »ljudje tukaj množično ne prenašajo policistov, ker se delajo norca iz nas«, pa so se začele težave s policisti. »Vsak mesec so morali pobrati kakšno kazen, ker drugače ne bi bilo normalno,« razlaga Annemarie in dodaja, da je pri vsem skupaj vedno šlo za anonimne prijave. Enkrat je bil tako problem delovni čas lokala, drugič točenje alkoholnih pijač mladoletnikom, tretjič delo na črno in četrtič mučenje živali na njuni kmetiji. Še dobro se spomnita leta 2011, ko je moral Robert zaradi počene cevi v hlevu na svoji kmetiji za kratek čas zapustiti lokal in je sorodnika prosil, ali bi lahko počakal v lokalu in postregel goste. »Nato prideta dve punci, ki sta bili na prvi pogled stari 25 let, in ne 17 let in pol, in naročita pivo. Sorodnik ju postreže in še natočili nista, pa so bili policisti že na stopnicah. In tako je sledila prijava o točenju alkohola mladoletnim osebam. In to je spet bila anonimna prijava. Oni vohunijo za nama. Načrtno naju gledajo, kdaj bova naredila napako,« pravi Annemarie. Ker pa takrat v lokalu ni bilo niti lastnika lokala, je Roberta doletela še prijava zaradi dela na črno. Zaradi vsega tega mu je prekipelo in odločil se je, da zapre svoj s. p. ter se prijavi na zavod za zaposlovanje.

Osebno proti njej nimajo nič

Annemarie se je nato odločila, da bo poleg vodenja špedicijskih poslov lokal sama vodila še naprej. Spremenila je delovni čas, tako da zaradi njega ne bi imela težav s policisti, in ko je že mislila, da bo končno enkrat imela mir, je konec lanskega leta k njej prišla tržna inšpektorica in kot vzrok obiska navedla prijavo s Policijske postaje Metlika glede nespoštovanja delovnega časa. Inšpektorici je nato razložila, da je takrat ob koncu leta pogostila tri goste, ki vse leto hodijo k njej in imajo zelo malo denarja, in jim tako želela polepšati večer. »Prvega januarja sem šla na policijo in jih vprašala, kaj imate proti meni. Jaz osebno nimam nič proti vam, mi je rekel policist in dodal, da sem imela kršitev javnega reda in miru, ker sem imela glasbo preveč naglas,« razlaga sogovornica in dodaja, da v lokalu nikoli ne predvaja glasbe, je pa tistega večera tja prišel njen znanec, ki je želel zaigrati na harmoniko in je to za kratek čas tudi storil.

Janjci na Havajih

»V naši vasi se nekateri že tri leta vozijo brez vozniške in so pijani kot krave in nikomur nič. Ker so policijski ovaduhi,« pravi Dragovan in dodaja, da se ne pritožuje zato, ker je kršil cestnoprometna pravila, ampak samo zato, ker ima občutek, da se policisti načrtno spravljajo samo nanj. Pri tem ni mogel skriti razočaranja nad prijavo njegove kmetije na Grabrovcu. Tudi takrat je bil prijavitelj anonimen, veterinarski inšpektor pa med pregledom ni odkril nobenih nepravilnosti. »So rekli, da imamo ovce sfrizirane, kot da jih imamo vsak dan pri frizerju. Nobenih kršitev ni, saj so jagenjčki lepo ostriženi, imajo na pašniku lopico, da so v senci, in veliko mrzle vode. Rekli so, da so janjci na Havajih,« v šali razloži Annemarie, ki se sooča z novo težavo, za katero pa naj bi bila kriva Carinska uprava RS. Kot pravi, ji je ta prepovedala delanje carinskih dokumentov za posredništvo oziroma prepis vozil iz tujine. Glede na to, kot pravi, da je to še pred par meseci lahko delala brez težav, v tem spet vidi nagajanje oziroma nevoščljivost nekaterih Metličanov, ki se nikakor ne morejo sprijazniti s tem, da kljub težavam nikoli ne vrže puške v koruzo. S Carinske uprave RS so glede tega povedali, da so od Šimčeve zahtevali samo predložitev dodatnih dokumentov zaradi preverjenja točnosti navedb v deklaraciji. »Carinska uprava RS pa nima pooblastil, s katerimi bi lahko prepovedala opravljanje poslov posredništva (v tem primeru prepisa vozil),« so še zapisali. 

Policija očitke o špijonaži zavrača

Po Metliki krožijo številne zgodbe o metliških policistih, češ da se ti obnašajo kot bogovi in da, ko vzamejo nekoga na piko, za njim špijonirajo in samo čakajo, kdaj bo naredil prekršek. Tisti, s katerimi imajo dobre odnose, pa lahko kršijo predpise in jih ne kaznujejo. Na PU Novo mesto takšne očitke ostro zavračajo in dodajajo, da so policisti pri svojem delu ob zaznavi prekrškov dolžni ukrepati v skladu s pooblastili. »Očitke zavračamo tudi z dejstvom, da so se zoper delo metliških policistov v letu 2012 pritožili le trije posamezniki. V postopkih reševanja pritožb, v katerih sodelujejo tudi predstavniki javnosti, je bilo na prvi oziroma drugi stopnji ugotovljeno, da so vse pritožbe neutemeljene. Policisti so ravnali strokovno in zakonito,« so zapisali na PU Novo mesto. Glede primera Annemarie Šimec in njenega partnerja Roberta zaradi varovanja osebnih podatkov niso mogli posredovati odgovorov. Zapisali so še, da se lahko posameznik, če meni, da so bile s policistovim dejanjem kršene njegove pravice, v 30 dneh od trenutka, ko je izvedel za domnevno kršitev, pritoži na MNZ ali katero koli organizacijsko enoto policije.

Deli s prijatelji