GLAS LJUDSTVA

Anketa: zmagal bi SDS, Kacin bi izpadel

Objavljeno 23. maj 2014 22.34 | Posodobljeno 23. maj 2014 22.35 | Piše: STA, Mo. S.

Volitve v Evropski parlament bodo v nedeljo.

LJUBLJANA – Pred volitvami v Evropski parlament največjo podporo uživa stranka SDS z nosilcem liste Milanom Zverom, za katero bi po rezultatih ankete Planet TV glasovalo 26 odstotkov vprašanih. 

Skupni listi NSi in SLS z nosilcem Lojzetom Peterletom bi svoj glas namenilo 17 odstotkov vprašanih, kar pomeni dva mandata. 12 odstotkov bi dobila lista Verjamem Igorja Šoltesa, ki ima možnost dobiti še drugi mandat. SD z nosilcem liste Igorjem Lukšičem ostaja pri 10 odstotkih podpore in enem sedežu.

Boj za osmi sedež

Za osmi sedež naj bi se borile še štiri liste. Največ možnosti za izvolitev ima nosilec liste PS Jože Mencinger, ki ji Episcenter napoveduje sedem odstotkov. Osmi mandat bi lahko dobil tudi SDS, ki bi tako imel štiri poslance. Po verjetnosti, da bi dobil osmi mandat, sledi Ivo Vajgl (Desus), čigar lista bi dobila šest odstotkov. Najmanj možnosti za osmi mandat ima Šoltesova lista, ki bi v takem primeru zasedla dva sedeža.

Brez sedeža v Evropskem parlamentu pa bi lahko ostala Lista Kacin – Konkretno Jelka Kacina, ki bi dobila pet odstotkov. Združena levica z Violeto Tomič in lista Sanjska služba bi dobili po štiri odstotke glasov. Preostale stranke so v anketi dobile manj kot tri odstotke glasov podpore.

Manj kot tretjina bi volila

Nedeljskih volitev naj bi se po rezultatih raziskave udeležilo 31 odstotkov volilnih upravičencev, a Episcenter ob tem poudarja, da je dejanska udeležba običajno za pet odstotnih točk nižja.

Telefonsko anketo so za družbo TSmedia opravili v Episcentru med 12. in 23. majem na reprezentativnem vzorcu 2269 polnoletnih oseb. Rezultate ankete so objavili na spletnem portalu Planet Siol.net.

Deli s prijatelji