JAVNO MNENJE

Anketa: več jih je proti privatizaciji kot za

Objavljeno 26. januar 2015 12.19 | Posodobljeno 26. januar 2015 12.20 | Piše: Mo. S.

Privatizacijo v večji meri podpirajo moški.

Brez božičnice 13. plače naj bi ostali v dokapitaliziranih družbah

LJUBLJANA – V tokratni anketi Dela so pozornost namenili privatizaciji, napovedanemu varčevanju v šolstvu in problematiki švicarskega franka. Sodelujoče so vprašali, katero peticijo podpirajo, tisto proti privatizaciji ali tisto za, in višjo podporo je tokrat dobila peticija proti privatizaciji. Skoraj polovica (44 odstotkov) vprašanih je namreč podprla peticijo Preprečite razprodajo, 36 odstotkov pa peticijo Za privatizacijo.

Petina sodelujočih se v zvezi s tem vprašanjem ni mogla odločiti oziroma je dejala, da ne podpira nobene peticije. Privatizacijo v večji meri podpirajo moški, proti njej pa so večinoma podporniki ZL, SMC in starejši, medtem ko so za privatizacijo podporniki NSi, SDS in anketiranci v starostnem obdobju od 36 do 49 let.

Naj država pomaga kreditojemalcem?

Tretjina sodelujočih v zvezi z dogajanjem s švicarskim frankom meni, da bi banke morale kreditojemalcem omogočiti znosen prenos valute kredita v evro, 30 odstotkov pa jih pravi, naj kreditojemalci sami nosijo tveganje za valutno nihanje. Petina vprašanih meni, da bi morale banke ohraniti vrednost obrestne mere na ravni pred nenehnim povečanjem, šest odstotkov anketirancev pa meni, da v kreditno pogodbo med stranko in banko ni mogoče posegati, še razkriva anketa Dela.

Večina bi stavko v šolstvu podprla

V zadnjih dneh in tednih je duhove burilo tudi predvideno varčevanje v šolstvu. Skoraj polovica (49 odstotkov) vprašanih varčevalnega paketa ne podpira, slaba četrtina ga sploh ne podpira, 22 odstotkov ga podpira, le dva odstotka vprašanih pa ga zelo podpirata. Če bi v šolstvu zaradi napovedanih ukrepov prišlo do stavke, bi jo podprla več kot polovica (58 odstotkov) vprašanih, prav toliko pa jih meni tudi, da bo v konfliktu med vlado in sindikati popustila – vlada.

Deli s prijatelji