VOLITVE

Anketa: SDS bi zmagala, sledi Bratuškova

Objavljeno 30. april 2014 22.31 | Posodobljeno 30. april 2014 22.31 | Piše: STA, P. J.

Če bi imeli možnost neposredne izbire predsednice oziroma predsednika vlade, bi največ anketiranih izbralo Bratuškovo.

Volitve bodo 25. maja.

LJUBLJANA – Če bi bile volitve naslednjo nedeljo, bi največ glasov prejela SDS, tesno za njo ji sledi stranka, ki bi jo ustanovila premierka Alenka Bratušek, je pokazala anketa, ki jo je za Pop TV opravila Ninamedia. Če bi imeli možnost neposredne izbire predsednice oziroma predsednika vlade, bi največ anketiranih izbralo Bratuškovo.

SD na tretjem mestu

SDS bi na volitvah slavila s 13,4-odstotno podporo, le dober odstotek manj pa bi prejela nova stranka, ki bi jo ustanovila premierka Bratuškova (12,2 odstotka). Sledijo SD z 9,4-odstotno, Desus s 6,8-odstotno, PS s 5,5-odstotno in SLS s 4,6-odstotno podporo.

Društvo Verjamem, ki utegne kmalu prerasti v stranko, bi po anketi Ninamedie volilo 4,5 odstotka anketirancev. V državni zbor bi se s štirimi odstotki podpore uvrstila tudi NSi. DL bi prejela 2,5-odstotno podporo, 3,6 odstotka vprašanih bi volilo drugo stranko. Neodločenih je bilo pri tem vprašanju 17 odstotkov anketiranih, 16,6 odstotka pa jih ne bi volilo.

Janši več glasov kot Lukšiču

Po mnenju največ anketiranih bi bilo v trenutnih razmerah sicer najbolje, da bi Bratuškova odstopila in omogočila predčasne volitve. Ta odgovor je v anketi izbralo 41,7 odstotka vprašanih. Za 39,5 odstotka anketiranih pa bi bilo bolje, če bi premierka oblikovala vlado nacionalne enotnosti. Ob tem vprašanju je bilo neodločenih 18,9 odstotka anketiranih.

Če bi anketirani predsednika vlade izbirali neposredno, bi največ glasov prejela premierka Bratuškova, in sicer 21,7 odstotka. Sledita ji nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes (14,2 odstotka) in predsednik SDS Janez Janša (11,5 odstotka). Po manj kot deset odstotkov anketiranih bi predsedovanje vladi zaupalo predsedniku PS Zoranu Jankoviću (6,2 odstotka), predsedniku DL Gregorju Virantu (šest odstotkov), predsedniku SLS Francu Bogoviču (5,9 odstotka) in predsedniku SD Igorju Lukšiču (1,1 odstotka). Nobenega izmed naštetih ne bi izbralo 29,8 odstotka anketiranih, 3,6 odstotka pa je neodločenih.

Raziskavo je Ninamedia opravila v torek, in sicer na vzorcu 500 anketiranih.
 

Deli s prijatelji