ODLOČENO

Anketa: Pahor ne more več izgubiti

Objavljeno 30. november 2012 08.45 | Posodobljeno 30. november 2012 08.45 | Piše: P. J., STA

Zadnje ankete kažejo, da Danilo Türk ne more več ujeti Boruta Pahorja.

LJUBLJANA – Za Boruta Pahorja naj bi glasovalo 55 odstotkov, za Danila Türka pa 24 odstotkov vprašanih. Brez odgovora jih je bilo 21 odstotkov. Na volišča se bo po izidih ankete odpravilo 41 odstotkov volilnih upravičencev, kaže zadnja anketa Dela

Na volišča več Pahorjevih volivcev

Podrobnejša analiza ankete, ki jo je opravil Delo Stik, kaže, da je Pahor v tako veliki prednosti zato, ker ima zelo veliko podporo tako med simpatizerji SD kot tudi med simpatizerji SDS, SLS in DL. Danila Türka večinsko podpirajo le simpatizerji PS. Med neopredeljeni imata Pahor in Türk približno enako podporo.

Delo Stik na podlagi zbranih podatkov napoveduje manjšo udeležbo kot v prvem krogu. Tokrat naj bi bila 41-odstotna. Tako se namerava drugega kroga volitev udeležiti približno tri četrtine tistih anketirancev, ki so volili že prvič. V večjem številu se bodo drugega kroga udeležili tisti volivci, ki so v prvem volili Pahorja.

Ugotovitve ankete kažejo, da Pahor volitev ne more več izgubiti. Tudi če ga volijo zgolj že odločeni volivci in če Türku uspe »mobilizacija« vseh dodatnih potencialnih volivcev, Pahorja ne more ogroziti. Pred volitvami je še vedno veliko volivcev neopredeljenih, takih naj bi bilo kar 21 odstotkov.

Telefonska anketa je bila izvedena med 27. in 29. novembrom na vzorcu 786 državljanov.

Volilni molk

Volilna kampanja pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev se izteka. Kandidata imata še danes čas za prepričevanje volivcev, čeprav sta Borut Pahor in Danilo Türk glavnino kampanje že zaključila. Opolnoči pa bo začel veljati molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Uradno se bo kampanja zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce nagovarjala k takemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Prek dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Deli s prijatelji