ŽIVE JASLICE

Angeli v derezah

Objavljeno 23. december 2013 21.58 | Posodobljeno 23. december 2013 22.00 | Piše: Mirko Kunšič

Posebno doživetje bodo letos že trinajstič žive jaslice v ledu soteske Mlačca pri Mojstrani, ki jih ves adventni čas pripravlja domačin Pavel Skumavc.

Igralci se morajo najprej naučiti varne hoje po ledu. Foto: Mirko Kunšič

Mojstrančan Pavel Skumavc, predsednik ŠD Lednih plezalcev, je pred dvanajstimi leti »izumil« žive jaslice v soteski Mlačca, za streljaj frače oddaljeni od Mojstrane. Ves adventni čas se je pošteno trudil, da bi pripravil vse potrebno, že tretjo sezono pa mu je prišel pomagat Darko Juričan, tako da sta ponoči skupaj začela oblačiti prizorišče v led in skulpture.

Nevarno prizorišče

Vezivo, potok Telečnica ima komaj 7 stopinj Celzija, je bil mraz, ki sta ga imela v senčni soteski res v izobilju. Brez gorenjske trme in po terenu razvejanih 700 metrov cevi snežni kraljici in ledni princeski ne bi zagotovila dovolj lednih skulptur v velikem vrtu, ki ponoči zažari v mavričnih barvah.

Obiskovalci se mimo vrta in štirih jezerc, odetih v led, sprehodijo do naravnega amfiteatra, s pogledom na v led okovani oder živih jaslic. Režiserki ledenega spektakla, mag. Nataša Cotman ima na skrbi sodobno pripoved, medtem ko Elizabeta Skumavc bdi nad svetopisemsko zgodbo, letos že dlje delata s skupino, ki jo sestavlja 26 mladih igralcev. Najprej jih je bilo treba naučiti varne hoje z derezami po prizorišču, ki je povsem okovano v led. Od božiča bodo kot angeli, sveta družina, pastirci, hudič, škrati, kraljica in princeska igrali in devet dni prihajali v sotesko Mlačca na spektakel v ledu. Vsako leto si ga kljub mrazu in vlagi ogleda precej obiskovalcev, ki v sotesko pridejo od vsepovsod. Planet TV si je v led okovano prizorišče izbral za snemanje oddaje Raketa.

Dve poti

Tudi letos bodo osrednji svetopisemski zgodbi dodali aktualno in sodobno vsebino. Angel Ariel bo predstavljal izbiro težje poti. Hudič Mamon bo pozival k ležernosti. In kot se za božični čas spodobi, bo dobro premagalo zlo. Režiserka Cotmanova je za iztočnico vzela prerokbo Amosa, biblijskega vidca in preroka, v predstavo pa je »povabila« tudi Mamona, ki v tem primeru pomeni lažnega boga denarja oziroma hudiča. Predstavlja pohlep, enega sedmih smrtnih grehov. Znan je po svetopisemskem reku, da nihče ne more služiti dvema gospodarjema. Ne morete služiti bogu in hudiču, dobremu in zlu oziroma vsemu tistemu, kar ju lahko predstavlja …

Deli s prijatelji