VELJAVEN

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor podpisalo 21 sindikatov

Objavljeno 18. maj 2012 13.46 | Posodobljeno 18. maj 2012 13.46 | Piše: A. L., STA

Za veljavnost so morali aneks podpisati reprezentativni sindikati najmanj štirih različnih dejavnosti v javnem sektorju, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

LJUBLJANA – Anekse h kolektivni pogodbi za javni sektor, kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in k pogodbam dejavnosti in poklicev je podpisalo 21 od 33 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Anekse je podpisalo dovolj sindikatov, da lahko začnejo veljati dan po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ.

Tisti, ki so za nižje plače, so podpisali tudi aneks

Na vladni strani sta podpisnika aneksa pet h kolektivni pogodbi za javni sektor in aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za finance Janez Šušteršič. Na sindikalni strani je podpise k obema aneksoma prispevalo 21 sindikatov. Danes so podpisali tudi anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev, kjer so sopodpisniki področni ministri. Podpise so prav tako prispevali vsi reprezentativni sindikati, ki so pred tem podpisali dogovor o ukrepih na področju plač.

Veljati začnejo dan po uveljavitvi varčevalnega zakona

Besedilo aneksa pet h kolektivni pogodbi za javni sektor in aneksov k pogodbam dejavnosti in poklicev, s katerimi so v kolektivne pogodbe za javni sektor vnesli dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev, ki jih predvideva tudi zakon za uravnoteženje javnih financ, so vlada in sindikati javnega sektorja usklajevali v preteklih dneh. Aneksi bodo začeli veljati dan po uveljavitvi varčevalnega zakona, kar pa se bo lahko zavleklo zaradi referendumske pobude o tem zakonu.

Kvorum je bil dosežen, saj ga morajo za veljavnost podpisati reprezentativni sindikati najmanj štirih različnih dejavnosti v javnem sektorju, katerih skupno število članstva presega 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Deli s prijatelji