MOKRI OBETI

Andrej Pečenko: Prvi šolski dan še sončen, potem dež

Objavljeno 26. avgust 2015 14.38 | Posodobljeno 26. avgust 2015 14.38 | Piše: U. S.

Konec tedna se bodo temperature dvignile nad 30 Celzijevih stopinj.

Povprečna temperatura je bila vsaj 3 ºc višja kot v primerjalnem obdobju, v dobri polovici države je odklon presegel 4 ºc, sončnega vremena je bilo več kot običajno, čeprav so v zadnji četrtini meseca prevladovali oblačni dnevi. Vir: Arso

LJUBLJANA – Dobra novica za vse, ki imate radi vroče, je, da se meteorološko poletje resda počasi poslavlja, toda vročina vendarle še ni minila, saj prihaja že peti letošnji vročinski val! Od danes bo vse bolj jasno in vse topleje. Skoraj 30 stopinj bomo namerili že v četrtek in petek, nam je povedal vremenoslovec Andrej Pečenko z Agencije RS za okolje (ARSO). Konec tedna pa se bo živo srebro dvignilo še višje, je dodal Pečenko: »V soboto, nedeljo in tudi v ponedeljek bo nad 30 stopinj.« Prav veliko nad 30 se temperature sicer ne bodo dvignile, toda ponekod bi lahko namerili tudi 32 Celzijevih stopinj. Toda s tem vročinskim valom se bomo laže spopadli, saj je naše telo zdaj že pomalem vajeno vročine, noči so daljše (sonce v Ljubljani vzide ob 6.14 in zaide ob 19.54) in lahko se dodobra ohladimo.

No, peti vročinski val, in ta bo verjetno zares letošnji zadnji, ne bo trajal tedne. Dolgoročna napoved sicer še ni zanesljiva, a za zdaj kaže, nam je povedal Pečenko, da bo vročina vztrajala vse do prvega šolskega dne. Sprememba s padavinami in ohladitvijo naj bi prišla v noči na sredo, ko se bodo začele od zahoda pojavljati padavine, te naj bi vztrajale še v sredo čez dan, izključene pa niso niti v torkovem popoldnevu.

Vroče poletje

Letošnje poletje si bomo zapomnili po vročinskih valovih (pa tudi razmeroma normalni količini padavin). Prvi je zahodno in osrednjo Slovenijo zajel že v prvih junijskih dnevih. Med 2. in 14. junijem so bile v Ljubljani najvišje dnevne temperature vsak dan od 28 do 32 stopinj Celzija, mejo 30 stopinj pa so presegle petkrat. Ker temperature nad 30 stopinj niso trajale vsaj tri dni zapored, temu obdobju ne moremo povsem upravičeno reči vročinski val. Druga polovica junija je prinesla sveže vreme s pogostimi padavinami, količina dežja je večinoma dosegla junijsko mesečno povprečje.

Prava poletna vročina se je začela 1. julija, v tem mesecu smo doživeli kar dva vročinska vala. Prvi julijski je trajal od 1. do 8. julija: v tem obdobju smo imeli v prestolnici osem zaporednih vročih dni (s temperaturo nad 30 stopinj), od tega dva s popoldansko temperaturo nad 35 stopinj Celzija. Po krajši osvežitvi z nekaj dežja se je 14. julija začel najizrazitejši vročinski val v letošnjem poletju. Trajal je do 24. julija, v Ljubljani je temperatura 11 dni zapored presegla 30 stopinj, kar šestkrat pa tudi 35 stopinj Celzija! Osvežitev je prinesel zadnji julijski teden, beremo na spletni strani ARSO, do konca meseca je padlo precej dežja, mesečna količina padavin je bila tudi julija bolj kot ne običajna. Vročina se je vrnila na začetku tega meseca: od 4. do 15. avgusta je bilo v Ljubljani 12 zaporednih vročih dni, le enkrat je živo srebro doseglo 35 stopinj C. V drugi polovici avgusta je sledila osvežitev, dež je spet namočil že precej sušno zemljo.

Rekordno 2003.

V letošnjem poletju je bilo v Ljubljani skupaj 38 vročih dni, od tega devet s temperaturo vsaj 35 stopinj Celzija; najvišja temperatura je bila izmerjena 23. julija, in sicer 36,5 stopinje Celzija. Na lestvici najtoplejših let je letošnje poletje na tretjem mestu, razen če vrstnega reda ne bo spremenil peti vročinski val. Rekorder po vročih dnevih ostaja poletje 2003, ko je bilo kar 52 vročih dni, od teh 8 zelo vročih, na drugem mestu je poletje 2012, ki je prineslo 39 vročih, od tega 6 zelo vročih dni, poletje 2013 je prineslo 35 vročih, od tega 11 zelo vročih dni – in rekord 40,2 stopinje Celzija!

Za kriterij vročega poletja si lahko izberemo različne vremenske parametre. Po navadi so to povprečna sezonska temperatura ali število vročih oziroma zelo vročih dni. Po teh kriterijih se letošnje poletje uvršča na tretje, po številu zelo vročih dni pa celo na drugo mesto lestvice najbolj vročih poletij po letu 1900.

Najbolj vroče še naprej ostaja poletje 2003, a po številu zelo vročih dni je bilo letošnje zelo primerljivo. Poleti 2003 sta bila rekordno vroča junij in avgust, letos pa je bil rekordno vroč julij – na manjših območjih je bil letošnji verjetno celo najtoplejši mesec v merilni zgodovini! Tudi temperatura morja se je približala rekordni vrednosti.

Deli s prijatelji