REŠEVALCI

Andrej in Haron izpod ruševin na vrh sveta

Objavljeno 02. oktober 2013 22.57 | Posodobljeno 02. oktober 2013 22.57 | Piše: Ajda Janovsky

Član Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj in pes Haron sta postala svetovna prvaka v reševanju iz ruševin.

Ubogljivi Haron je svojemu gospodarju v ponos. Foto: Dejan Javornik

V nizozemskem Nijmegnu sta gospodar in pes 29. septembra v napetem pričakovanju stala med množico tekmovalcev z vsega sveta. Francoski in švicarski vojaki ter dunajski gasilci s svojimi pasjimi spremljevalci so bili huda konkurenca, in čeprav se je oseminpolletni nemški kratkodlaki ptičar Haron tokrat odlično odrezal, je njegovega lastnika vseeno nekoliko stiskalo v prsih. Bova stopila na stopničke ali se nama bo sreča tudi tokrat izmaknila, se je spraševal 31-letni veterinar Andrej Žunič, ki se s treniranjem psov ukvarja že 13 let.

Tedaj se je oglasila slovenska himna: pes in ponosni lastnik sta ob bučnem aplavzu strumno zakorakala k zmagovalnim stopničkam in se povzpela na – najvišjo! Na Haronovem elegantnem vratu je tistega dne pristala zlata medalja, njegovemu lastniku, Kranjčanu Andreju Žuniču, pa se je v rokah zalesketal ogromen zmagovalni pokal. Na 19. svetovnem tekmovanju – organizira ga Mednarodna zveza reševalnih psov IRO – v reševanju izpod ruševin je zmagal Slovenec! »Tokrat je bilo prvič, da se je vse poklopilo, ampak mislim, da ni bila sreča noben faktor, saj je bilo vse suvereno izvedeno,« razkriva Andrej.

Pot do vrha ni lahka

Čeprav Haron, ki je na svet prišel 25. februarja 2005, nato pa po srečnem spletu okoliščin povsem po naključju pristal pri Andreju, obvlada reševanje iz ruševin, in je, o tem smo se prepričali na lastne oči, nadvse poslušen kuža, se mu je zmaga na svetovnem prvenstvu do zdaj vselej izmikala. Najboljši rezultat, ki jima ga je kdaj uspelo doseči, je bilo 3. mesto na tekmovanju v Belgiji leta 2011.

Največji izziv za vitkega kratkodlakega psa so naloge, pri katerih mora biti pri miru, saj je še zdaj, v zrelih pasjih letih, izjemno živahen. »Mirnega ležanja,« kot iz topa ustreli Andrej, ko ga vprašamo, kaj je bilo prijaznega psa, ki se, kadar dovoli lastnik, z veseljem pusti pobožati tudi neznanim ljudem, najtežje naučiti. Da bi mu uspelo pri nalogah, ki zahtevajo umirjenost in koncentracijo, sta morala z lastnikom redno in veliko vaditi.

Haronova junaštva

Vsak dan, vsako jutro se Andrej in Haron odpravita na pasji poligon, kjer se urita v najrazličnejših reševalnih veščinah. Vse skupaj je videti kot igra in Haron jo tako tudi razume, a to, kar počneta, lahko nekoč rešuje življenja. V resničnem življenju je Haron že večkrat sodeloval v najrazličnejših reševalnih akcijah. Reševanja izpod ruševin – na srečo, kot pravi Andrej – do zdaj še nista izkusila.
Zadnja iskalna akcija, ki sta se je udeležila, je bilo iskanje domnevnega samomorilca v okolici Škofje Loke, za katerega se je navsezadnje izkazalo, da je živ in zdrav. Pogosto iščeta tudi izgubljene gobarje in dementne osebe. »Ravno prejšnji teden, ko naju ni bilo, so bile v našem koncu kar štiri reševalne akcije,« pove Andrej, ki mu je prav dobrodelna nota tovrstnih pasjih treningov še posebno pisana na kožo.

Zaslužena zmaga

»Res sta si zaslužila to zmago,« so nam zaupali člani Andrejevega matičnega kluba. »Andrej in Haron že zelo dolgo delata skupaj, Andrej ima zelo veliko znanja in izkušenj, Haron je dober pes z vsemi nagoni, ki jih potrebuje, z vsem temperamentom, ki ga potrebuje,« pojasnjuje iskreno veselje preostalih članov kluba ob uspehu 31-letna Katja Rant, lastnica pasje šole Sedi5. »Vodnik in pes ne moreta biti uspešna, če nimata za sabo uspešnega tima,« so nam še razkrili na s soncem obsijanem poligonu za pasje treninge ob robu Struževega pri Kranju.

Odmevne uvrstitve Slovencev

Na 19. svetovnem prvenstvu reševalnih psov smo se Slovenci tudi sicer odlično odrezali. Poleg zmagovalcev Andreja Žuniča in Harona sta se v disciplini v iskanju pogrešanih izpod ruševin odlično odrezala Igor Leban in Ajas iz Društva vodnikov reševalnih psov Burja, ki sta dosegla 15. mesto, ter Tomaž Dražumerič in Sherpa iz Enote vodnikov reševalnih psov Slovenije, ki sta pristala na 19. mestu. V disciplini iskanja pogrešanih v naravi sta Borut Modic in Isha iz Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije končala na 10. mestu, Cvetka Kočjaž in njena Flika iz Enote vodnikov reševalnih psov Slovenije pa sta pristali na 11. mestu.

Deli s prijatelji