NAPOVED

Analitiki: Janševa vlada bo preživela leto 2013

Objavljeno 02. januar 2013 10.46 | Posodobljeno 02. januar 2013 09.34 | Piše: P. J.

Za stabilnost vlade in kontinuiteto se bo zavzemal tudi Pahor, meni Sebastjan Jeretič.

Premier Janez Janša.

LJUBLJANA – Kljub temu da za letošnje leto niso predvidene volitve, bo na političnem področju vse prej kot mirno. V začetku marca se obetata kongresa SLS in Desusa, pri obeh strankah so možne spremembe na vrhu. Kljub temu pa politični svetovalec Sebastjan Jeretič meni, da ima vlada več možnosti, da ostane, kot pade, piše Delo.

Vlada bo preživela leto 2013

Jeretič ocenjuje, da bi v primeru, da SLS prevzame Franc Bogovič, to pomenilo neko kontinuiteto in majhno tveganje za koalicijo. Če bi krmilo prevzel Bogovič, bi lahko Radovan Žerjav ostal gospodarski minister. Enako ocenjuje stanje v Desusu. Če ostane predsednik Karl Erjavec, to ne pomeni bistvenih sprememb, če pa bi prevzel stranko Ljubo Jasnič, pa se možnost za rušenje vlade poveča. V pomoč vladi naj bi bil tudi novoizvoljeni predsednik države Borut Pahor, ki bo po njegovem deloval za stabilnost vlade.

Bolj kot predčasne volitve se Samu Uhanu zdi verjetna sestava tehnične vlade. Vseeno pa meni, da bo Janševa vlada leto 2013 preživela. Pravi, da so investicije v projekt prevzemanja države enostavno prevelike. Za pomembno ocenjuje tudi januarsko konvencijo PS, ki bo sprejemala svoj novi program. Glasovi te stranke so namreč ključni pri oblikovanju tehnične vlade oziroma pri glasovanju za predčasne volitve.

Iz PS v SD

Predavatelj na FDV Janko Prunk pa meni, da si Janša z ukrepi, kot je ustanovitev slabe banke in državnega holdinga, »boljševistično prilašča državno premoženje«. Prav zaradi teh ukrepov pričakuje velik pritisk opozicije in sindikatov, kar naj bi privedlo tudi do večje reorganizacije v vladi. Pravi, da bi bilo nujno sestaviti nekakšno vlado narodne enotnosti, v kateri bi sodelovale vse stranke, ali pa razpisati predčasne volitve. Meni tudi, da bi lahko nekateri v PS spet zamenjali stranko oziroma se vrnili k SD.

Jeretič meni, da vlade ne bodo omajali niti protestniki, saj je 10.000 protestnikov le en odstotek volilne udeležbe. »Zadeve še niso tako hude, da bi šlo na ulice kaj več kot en odstotek ljudi.« Trenutna situacija po njegovem mnenju kaže na to, da se bodo protestniki prej razdrobili, kot povezali.

Deli s prijatelji