SELITEV USLUŽBENCE

Ameriška ambasada 
v ruskih pisarnah

Objavljeno 28. maj 2017 17.13 | Posodobljeno 28. maj 2017 17.13 | Piše: Ksenija Koren

Ruski investitor je kupil poslovne prostore v ljubljanski Situli, varnostno so jih že pregledovali predstavniki ameriškega veleposlaništva.

Vladislav Levchugov je direktor in prek svojega podjetja Retail Company za trgovino in storitve s sedežem v ljubljanskih Stegnah vsaj polovični lastnik podjetja Situla City. Foto S. N.

Del uslužbencev ameriškega veleposlaništva v Ljubljani se seli v prostore ruskega lastnika, trdijo naši viri. Pred kakšnim letom je sicer še veljalo, da se del uslužbencev veleposlaništva seli v poslovne prostore drugega nadstropja pred tremi ali štirimi leti zgrajene moderne stolpnice ob železnici, ki nosi imel Situla. Kar ni bila kakšna posebnost, dokler ni pred dnevi odjeknilo, da je poslovne prostore kupilo podjetje Situla City, za katerim po javno dostopnih informacijah stoji ruski kapital. Direktor podjetja Vladislav Levchugov se je v družbi prevajalca v sredo zvečer tudi udeležil zbora lastnikov stolpnice na Vilharjevi ulici. V spisu v zemljiški knjigi pa je bil 18. maja že zahtevek podjetja Situla City za vpis lastništva.

Zapuščajo veleblagovnico

Poznavalci pripovedujejo, da naj bi predstavniki ameriškega veleposlaništva v Situli v preteklih mesecih izvajali tudi številne varnostne preglede. Ne zgolj v drugem nadstropju, kamor naj bi se naselili v kar 3000 kvadratnih metrov velike poslovne prostore, pač pa tudi v podzemnih garažah. Kdaj se njihovi uslužbenci selijo, smo želeli preveriti tudi pri veleposlaništvu, a odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli. V Situlo naj bi se po naših neuradnih informacijah selili uslužbenci, ki so imeli doslej pisarne v poslovnem delu veleblagovnice Nama v središču Ljubljane.

Američani so si, tako naši viri, že pred meseci ogledovali tudi prostore na Tivolski ulici, v stavbi, katere lastnik je podjetje družine prekmurskega tajkuna Stanka Polaniča, ki je sicer za nakup nepremičnine najela pet milijonov posojila pri ruski Sberbank. A ti prostori niso zadostili zahtevnim ameriškim varnostnim pogojem, zato so bili primorani iskati naprej.

V Situlo se sicer selijo podporne službe, medtem ko sedež veleposlaništva ostaja v stari vili na Prešernovi cesti v Ljubljani, rezidenca pa v Rožni dolini.

Rus živi na Obali

Zanimiv pa je tudi ruski kupec. Vladislav Levchugov je direktor in prek svojega podjetja Retail Company za trgovino in storitve s sedežem v ljubljanskih Stegnah vsaj polovični lastnik podjetja Situla City. Lavchugov ima stalni naslov na Obali, in sicer v Parecagu, kjer je od Marijana Jurenca, nekdaj enega najvplivnejših medijskih mož v državi, saj je vladal tako Pro Plusu kot Planet TV, in njegove žene lani kupil hišo. Po podatkih evidence trga nepremičnin geodetske uprave je januarja lani za hišo, zgrajeno leta 1996, odštel 875.000 evrov. Stavba, ki stoji na 1419 kvadratnih metrov veliki parceli, ima dve stanovanji, veliki 128 in 250 kvadratnih metrov, poleg tega pa še trgovski oziroma storitveni lokal, velik 122 kvadratnih metrov.

Koliko so ruski kupci odšteli za poslovne prostore v Situli, za zdaj iz evidence še ni razvidno. So pa prostore kupili od Hete Asset Resolutions, od katere smo že v prvi tretjini maja želeli izvedeti, ali drži, da sta nemška trgovca Hofer in Drogerie Markt, ki naj bi se zanimala za prostore, odstopila od pogajanj tik pred podpisom pogodbe in je zdaj v igri ruski investitor, a dogajanja niso hoteli komentirati. Zdaj je odgovore ponudila zemljiška knjiga.

Podjetje Levchugova Situla City je sicer marca letos v Mariboru poskušalo kupiti tudi večinski delež ene najbolj razvpitih nasedlih poslovno-stanovanjskih novogradenj v središču mesta, poimenovano Centrum, a je državna DUTB ponudila več. 

Deli s prijatelji