MUSSOMELI

Amerika se ne vtika v sestavljanje koalicije

Objavljeno 05. januar 2012 17.44 | Posodobljeno 05. januar 2012 17.44 | Piše: A. L., STA

Zanika izjavo, da mu je en kandidat ljubši.

Joseph A. Mussomeli kmalu v Sloveniji?

LJUBLJANA – Veleposlanik ZDA Joseph Mussomeli je na srečanju z novinarji danes izrazil presenečenje, da so slovenski mediji pograbili idejo, da naj bi posredoval pri oblikovanju vladne koalicije in favoriziral enega od kandidatov. Kot je dejal, je bil narobe razumljen. Če bi se res tako vmešaval v notranjo politiko, bi ga namreč lahko upravičeno odpoklicali. Za Žurnal24 je izjavil, da se niso vpletali, ameriški interes pa je stabilna vlada. Prav tako poudarja, da Washington ni nikdar sporočil, kateri premier bi bil najprimernejši. Tudi sam zanika, da bi izpostavil katerega od morebitnih kandidatov.

Z ministrstva za zunanje zadeve so veleposlanika ZDA že poklicali. Predsednik republike Danilo Türk je namreč danes izrazil pričakovanje, da bodo izvedli ustrezne korake. V kratkem pogovoru so se pogovorili o njegovih izjavah.

To diplomati pač počnejo

Po poročanju medijev naj bi se ameriški veleposlanik v Sloveniji ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi. Mussomeli ne vidi v tem, da so se dobili, nič spornega, saj to kot diplomati pač počnejo.

Mussomelijev »so what«

Predsednik republike Danilo Türk je izjave Mussomelija ocenil kot neprimerne. Po njegovih besedah namreč posegajo v občutljivo tematiko političnega nastajanja vlade. Predsednik je tudi izrazil pričakovanje, da bo v zvezi s tem zunanje ministrstvo naredilo ustrezne korake. Mussomeli je še enkrat izpostavil, da ni res, kar je bilo povedano v medijih, in poudaril, da imata s predsednikom Türkom dobre odnose.

Na vprašanje o slovenski zunanji politiki pa veleposlanih ZDA odgovarja: »Ljudje govorijo, da Janković nima toliko izkušenj z zunanjimi zadevami, ampak "so what".«

Pri Pahorju

Mussomeli je prejšnji teden ob obisku premierja Boruta Pahorja v bolnišnici za POP TV dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in »da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev«. Kot je še ocenil, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Deli s prijatelji