NEURADNO

Američani za taktični umik Janše in Jankovića

Objavljeno 05. januar 2012 09.01 | Posodobljeno 05. januar 2012 09.01 | Piše: K. K.

Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli prepričuje predsednike parlamentarnih strank, da Slovenija potrebuje veliko koalicijo.

LJUBLJANA – Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli naj bi tako prvaku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću kot prvaku SDS Janezu Janši svetoval, da bi bilo za državo nabolje, če se ne bi potegovala za mandat za sestavo vlade, poročajo Finance. Časnik piše, da bi bila za Slovenijo, ki je v hudi gospodarski krizi in katere narod je močno razcepljen, nujna koalicija dveh največjih strank. Informacije jim sicer pri ameriških diplomatih ni uspelo preveriti.

Umik v dobro tretjemu

Da bi se vlada lahko oblikovala, se morata Janković in Janša umakniti kot pretendenta za mandatarja in mesto prepustiti tretji osebi. Lahko pa ostaneta predsednika strank. Kot premierja ne bi uživala zaupanja tujih politikov, predvsem Američanov, je slišati v diplomatskih krogih. Oba namreč bolj ločujeta kot združujeta in nimata realnih možnosti za oblikovanje široke in trdne koalicije, ki je potrebna za izvedbo reform.

Častni umik za Janšo

Po podatkih Financ naj bi diplomati Janši svetovali, naj se zaradi sodnih postopkov v zadevi Patria umakne kot kandidat za mandatarja. Janša bi tako lahko svojo odločitev utemeljil takole: »Ker se moram braniti v aferi Patria, se ne bi mogel v celoti posvetiti vodenju vlade. Ostajam sicer predsednik SDS, a se umikam kot kandidat za predsednika vlade.«

Častni umik za Jankovića

Jankoviću naj bi svetovali, da se umakne kot pretendent za mandatarja, saj nima stikov s tujimi politiki, ker se ne znajde na zunanjepolitičnem prizorišču ter zaradi korupcijskih očitkov in dvomljivih poslovnih praks. Janković bi svoj častni korak nazaj lahko utemeljil z izjavo, da se bo posvetil gradnji stranke in delu na terenu, predvsem pa po svojih najboljših močeh pomagal gospodarstvu. Vodenje vlade pa prepušča politiku, kar sam ni.

Večinski volilni sistem

Janković in Janša naj bi imela precej močno stično točko. Pojavljajo se namreč namigi, da bi Pozitivna Slovenija in SDS s še eno od manjših strank (morda SLS ali SD) lahko našli skupni jezik pri ustavnih spremembah volilnega sistema. V mesecu dni pogajanj naj bi Janković spoznal, kar Janša ve že nekaj časa – namreč, da bi bilo lažje oblikovati koalicijo in vladati ob večinskem volilnem sistemu.

Torej takem, po katerem bi v vsakem volilnem okraju izvolili natanko enega poslanca, in sicer tistega, ki bi prejel največ glasov. Pri tem izid na državni ravni ne bi bil pomemben, ampak le, v koliko okrajih zmaga neka stranka. S tem bi se število strank v parlamentu verjetno z zdajšnjih sedem zmanjšalo na tri ali štiri.

Deli s prijatelji