MASOVNO PRISLUŠKOVANJE

Američani so prisluškovali slovenskim klicem v 24 držav

Objavljeno 09. oktober 2015 21.58 | Posodobljeno 09. oktober 2015 22.00 | Piše: M. U.

Operacija Eikonal: Minister Erjavec se bo šele v torek o prisluškovalni aferi pogovarjal z ameriškim veleposlanikom.

Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Prisluškovanje ameriških obveščevalcev na relacijah Ljubljana–Bruselj, Ljubljana–Amsterdam in Ljubljana–Rotterdam dobiva nove razsežnosti. Kot smo že poročali, so v operaciji Eikonal, ki je potekala med letoma 2005 in 2008, Američani množično poslušali tudi telefonske pogovore slovenskih državljanov. Obveščevalci so prisluškovali tako stacionarnim kot tudi mobilnim telefonskim pogovorom in so imeli dostop do vseh pogovorov na treh slovenskih linijah.

Nemško darilo za ZDA

V oddaji Epilog so pokazali nove dokumente, ki kažejo na to, da so bile razsežnosti tega prisluškovanja še bistveno večje. Dokumente je predstavil avstrijski poslanec Zelenih Peter Pilz in kažejo, da so Američani spremljali slovenske klice v 24 držav. »Vse te pogovore so posneli in zagotovo so vam, če ste klicali v katero izmed teh držav, prisluškovali,« je poudaril Pilz. Potrdil je, da je za prisluškovanje dal zeleno luč nemški politični vrh. »Šlo naj bi za darilo Nemčije ZDA,« je še dejal avstrijski poslanec.

Erjavec se bo o prisluškovalni aferi pogovarjal z ameriškim veleposlanikom

Dokumenti dokazujejo, da so Nemci posnetke iz Frankfurta pošiljali na sedež ameriških obveščevalcev NSA v Bad Aibling, kjer so jih nato poslali v ZDA. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je ob tem napovedal, da se bo v torek o tem pogovarjal z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji, še pred tem pa bo slovenski politični vrh pridobil podatke o prisluškovalni aferi od domačih obveščevalcev. Erjavec ni izključil možnosti, da bi na pogovor povabil tudi nemškega veleposlanika. 

Deli s prijatelji