PODPISANO

Američani kupili terjatve do ACH, Elana, Polzele in Adrie Airways

Objavljeno 31. marec 2015 19.51 | Posodobljeno 31. marec 2015 20.45 | Piše: P. Pa.

Kupec je ameriška banka Bank of America, Merrill Lynch International Limited (BAMLI).

LJUBLJANA – »Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in ameriška banka Bank of America, Merrill Lynch International Limited (BAMLI) sta danes podpisali pogodbo o prodaji terjatev do štirih podjetij. Gre za terjatve do podjetij Protej in skupine ACH, Elan, Polzela in Adria Airways,« so sporočili iz DUTB.

Kupnine ne razkrivajo

Sporočili so, da je prodajni postopek, ki ga je na začetku februarja uvedel DUTB, pritegnil veliko zanimanja mednarodnih in domačih vlagateljev. »Na podlagi prejetih nezavezujočih ponudb je DUTB za nadaljnjo obravnavo oblikoval paket štirih naložb. V zadnji fazi postopka so bili najboljši ponudniki povabljeni, da oddajo končne zavezujoče ponudbe. Med njimi je DUTB izbral najboljšo. Kupnine zaradi zagotavljanja skladnosti s predpisi kupca DUTB ne more razkriti,« so zapisali.

Kot so pojasnili, sklenjeni posel vključuje možnost, da v primeru Polzele kupec pridobi tudi kapitalske deleže DUTB. Posel ne vključuje kapitalskih deležev DUTB v družbi Adria Airways, proces prodaje teh deležev se bo še naprej odvijal v okviru postopka, ki ga usmerja Slovenski državni holding.

V DUTB zadovoljni

Predsednik upravnega odbora DUTB Nyberg je o sklenjenem poslu povedal, da ga zelo veseli, da je bil posel uspešno sklenjen. »Zaradi dela DUTB na področju prestrukturiranja se je vrednost teh primerov v zadnjih 15 mesecih močno povečala. Posebej sem vesel za razvoj primera ACH, pri katerem je bila ustvarjena izjemna dodana vrednost. Spomnimo, da je bil ACH v trenutku, ko je DUTB prevzel njegove terjatve, na robu stečaja. Prav tako me zelo veseli, da BAMLI vstopa v Slovenijo kot investitor. Gre za zaupanja vrednega, izkušenega partnerja s pomembno finančno močjo. Prepričan sem, da bo novi lastnik nadaljeval delo, ki ga je začel DUTB.«

Torbjörn Månsson, glavni izvršni direktor DUTB, pa je dodal, da bo sklenjen posel pozitivno prispeval k izpolnjevanju strateškega načrta in ciljev DUTB. »Prepričani smo, da bo pripomogel k izboljševanju zaupanja vlagateljev in povečal njihovo pripravljenost za sklepanje poslov v Sloveniji. DUTB ima v obravnavi terjatve številnih družb, katerih sedanji ali nekdanji lastniki bodisi niso bili zmožni bodisi niso bili pripravljeni vlagati v osnovne dejavnosti svojih družb. V prihodnosti bo odločilno pritegniti še več kapitala za naložbe v družbe, ki jih upravlja DUTB. Če pogledamo širše, Slovenija za rast svojega gospodarstva potrebuje tako domači kot tudi tuji kapital.« 

Deli s prijatelji