OCENA

Američan prepričan, da slovenski strici iz ozadja izgubljajo moč

Objavljeno 22. avgust 2014 11.04 | Posodobljeno 22. avgust 2014 09.31 | Piše: D. P.

»Vendar se je srebrnina spremenila v pločevino. Na žalost podjetja niso bila prodana, ko bi lahko dobili boljšo ceno zanje,« tudi Mussomeli obžaluje zamujeno privatizacijsko priložnost.

Joseph Mussomeli.

LJUBLJANA – »Vplivni ljudje in skupine – ne bom navajal imen – izgubljajo svojo moč, niso več tako vplivni kot pred petimi ali tremi leti. To je dobro za Slovenijo. Za desnico in levico,« meni Joseph A. Mussomeli, ki se počasi poslavlja kot ameriški veleposlanik v Sloveniji, spregovoril pa je za Siol. Prepričan je, da je dobro, da odločajo ljudje, ki so v ospredju.

Prehiteli so nas

Ni šlo niti brez gospodarske krize in težav, v katerih se je Slovenija znašla. Veleposlanik malodane obžaluje, ker je imela Slovenija v tej krizi preveč časa. »Ne gre za nenadno smrt, ampak smrt zaradi na tisoče majhnih ureznin. Čez deset let se boste ozrli nazaj in vprašali: Kaj, hudiča, se je zgodilo? Zakaj je naše gospodarstvo tako načeto? Zakaj je zaupanje javnosti tako spodkopano?« opozarja Mussomeli, rekoč, da imajo Poljska, Češka in tudi Hrvaška nekako bolj dinamično gospodarstvo. Odhajajoči veleposlanik je prepričan, da bi bilo precej boljše dobiti močan udarec v obraz, da bi se ljudje zbudili.

Razume Bratuškovo

Pred volitvami je premierka v odhajanju Alenka Bratušek ustavila privatizacijo. Ameriški veleposlanik potezo razume, a hkrati obžaluje. »V politični kampanji politiki naredijo, kar morajo narediti. Kar naredijo med kampanjo, je nekaj, koalicijski dogovori pa so nekaj drugega.«

Zamujena priložnost

Danes številna državna podjetja nimajo več vrednosti, kakršno so imeli pred leti. »Vendar se je srebrnina spremenila v pločevino. Na žalost podjetja niso bila prodana, ko bi lahko dobili boljšo ceno zanje,« tudi Mussomeli obžaluje zamujeno priložnost. Prepričan pa je, da vlada ni nikoli dober gospodar.

Deli s prijatelji