PLAGIATOR

Ambrožič vztraja, da je žrtev neljubih napak

Objavljeno 25. julij 2012 21.23 | Posodobljeno 25. julij 2012 21.23 | Piše: P. J., STA

Poslanec zahteva pojasnilo, kdo in kdaj je uporabo programa naročil.

LJUBLJANA – Poslanec PS Borut Ambrožič je vnovič odločno zavrnil očitke, da je v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome. Prepričan je, da je pri računalniški analizi, ki je to pokazala, prišlo do »neljubih napak«. Za pojasnila glede analize je že zaprosil Milana Ojstrška s fakultete za računalništvo in informatiko.

Vprašuje, kdo je naročil analizo

Če bi navedbe o prepisu držale, bi to po njegovih izračunih pomenilo, da prepisano besedilo v njegovi magistrski nalogi obsega vse od 55 do 246 strani. To pa po njegovem ni mogoče, saj njegova magistrska naloga obsega 265 strani, diplomska naloga pa 38. Ambrožič očitke zavrača, zato je profesorja Ojstrška že zaprosil za pojasnila glede računalniške analize.

Kot je v sporočilu za javnost pojasnil poslanec, želi od profesorja odgovor, na podlagi česa posebni program ugotavlja zadostno stopnjo individualnosti. Zanima ga tudi, kdo vse uporablja omenjeni program, katerih je bilo zadnjih 1000 primerov uporabe tega programa in kakšni so rezultati.

Vprašuje še, v kakšne namene uporabljajo program, kdaj in kdo uporabo določi, kdo je razvil program in kakšno metodologijo uporablja, kakšne so omejitve in reference programa, kdo ima licenco za interpretacijo rezultatov programa in kdo mu jo je podelil. Poslanca tudi zanima, ali računalniški program upošteva citate.

Prepričan, da gre za napako

Odgovori mu bodo, pravi, pomagali »pri razjasnitvi hude obtožbe, ki trenutno leti na moje avtorsko delo«. Spomnil je še, da so le ugotavljali podobnost med besedili, medtem ko o plagiatorstvu odločajo strokovnjaki. Glede na zakonodajo in pravno prakso je namreč nujni pogoj za avtorsko delo zadostna stopnja individualnosti, je še navedel poslanec. To po njegovem mnenju pomeni, da se delo loči od enakih ali podobnih avtorskih del, kar pa da je v njegovem primeru več kot očitno.

Pozitivna Slovenija bo o usodi poslanca Ambrožiča odločala na seji sveta stranke 31. julija. V stranki so namreč dobili pojasnila vodstva mariborske pravne fakultete in mariborske fakultete za računalništvo, ki je opravila analizo magisterija. Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila fakulteta, je pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002.

Deli s prijatelji