IZ JUŽNE AMERIKE

Alpake na Goričkem

Objavljeno 11. februar 2014 22.35 | Posodobljeno 11. februar 2014 22.36 | Piše: Oste Bakal
Ključne besede: alpake

Mlada prekmurska atletinja Urška Martinec ima rada vse živali, a najbolj so ji pri srcu prebivalke južnoameriških gora.

Atletinja Urška Martinec je velika ljubiteljica narave in živali. Foto: Matej Fujs

Na obrobju Krajinskega parka Goričko, v najsevernejšem slovenskem kraju Dolenci, leži kmetija Mali Raj družine Martinec. Na posestvu se pase več kot 160 različnih domačih živali, med katerimi obiskovalce najbolj pritegnejo burske koze, nemške koze, osli... Znamenitost turistične kmetije pa so alpake.

»To so južnoameriške čredne živali, zato je najbolje, da živijo vsaj v paru. Človeku zaupajo in se v njegovi bližini počutijo dobro ter varno. So inteligentne s krotkim in mirnim značajem, primerne tudi za razne terapije. Zelo so radovedne, postavijo se na razdaljo dolžine rok ter opazujejo. Mama in mladič se sporazumevata predvsem s tihim brenčanjem, v nevarnosti spustijo opozorilne glasove, včasih pa tudi pljunejo,« pove velika ljubiteljica živali in obetavna tekačica na srednje proge Urška Martinec.

Trenutno je pri Martinčevih 16 alpak, veliko so jih že prodali, saj je zanimanje za te živali v Sloveniji in tujini vedno večje. Njihova življenjska doba je približno do 20 let, lahko tudi več. Niso zahtevne, rade so na prostem, kjer lahko preživijo celo leto. Za njihovo dobro počutje na kmetiji Mali Raj poskrbita že nadstrešek (drevesa za senco) in peskovnik, v katerem se rade povaljajo, saj tako negujejo svojo dlako. Alpake so živali, ki so med vsemi na svetu v največ barvah: kar 22 pravih barvnih odtenkov (od belega, bež, rjavega, sivega vse do črnega). Enkrat na leto oziroma vsaj na dve leti pa jih je treba obriti. Njihova volna spada med dragocenejša naravna vlakna, zato iz nje izdelujejo kakovostne in drage tekstilne izdelke. Vlakna alpake ne gorijo, ne vsebujejo lanolina in so protialergijska, volna pa dobro zadržuje toploto, ima visoko stopnjo elastičnosti in je zelo odporna.

Poleg eksotičnih domačih živali lahko obiskovalci kmetije ob bližnjem gozdu srečajo tudi domače divje živali: srne, fazane, jelene in košute. Pokrajina zelo privlači lovce, ribiče, gobarje in druge ljubitelje narave, v imenu družine poudari simpatična Urška. »Naša kmetija je pravi mali raj za tiste, ki se radi odmaknejo od mestnega vrveža v naravo. Za vse lahko uredimo tudi domačo prekmursko pogostitev z dobrotami iz Prekmurja ali degustacijo domačih izdelkov iz lastne pridelave.« A

Inkovska domača žival

Alpake spadajo v družino kamel. Neposredni predniki alpak so najverjetneje divje vikunje in gvanaki. Že pred 6000 leti naj bi jih v visokogorju Južne Amerike (Peru, Čile, Bolivija, Argentina) redili Inki. Dandanes jih najdemo tudi v Avstraliji, Kanadi in na Novi Zelandiji. V Evropi so prve naselili v prejšnjem stoletju, najprej v živalske vrtove, pozneje so postale tudi domači ljubljenčki. Ločimo dva tipa: huacaya in suri, prve so malenkost večje in bolj razširjene v Evropi, alpake suri pa so redkejše in dražje.

Deli s prijatelji