LEDENO VINO

Alojziji in Lojzeti imajo svoje vino

Objavljeno 28. junij 2017 14.47 | Posodobljeno 28. junij 2017 14.47 | Piše: Jože Miklavc

Denar po licitaciji ledenega vina je šel mozirskim prostovoljnim gasilcem.

Danilo Steyer je zadel častni gol.

Letošnj Alojzijev praznik, posvečen vse redkejšemu slovenskemu imenu Alojz ter spominu na botra posaditve trte dišečega traminca v vinogradniškem vrtu v Mozirskem gaju pred 10 leti, kanonika Alojza Žagarja, so izvedli v parku v Mozirju s sijajnim programom. Ob sv. maši, ki jo je vodil Aleksander Koren, so se spominjali priljubljenega duhovnika, ki je v Mozirju preživel pol stoletja in je bil le nekaj mesecev pred smrtjo boter Steyerjevi trti dišeči traminec v gaju. Po dobrodelni nabirki je steklenička Alojzijevega vina pripadla znanemu vinogradniku iz Šmartnega Mihaelu Fajfarju. Alojzijev praznik v Mozirskem gaju so pripravili že šesto leto.

Brajde dišečega traminca in avtohtone radgonske ranine v Mozirskem gaju so lani zaradi vremenskih razmer ostale skoraj prazne. Da bi se tradicija ohranila, je vinogradnik Danilo Steyer v svoji kleti v Plitvici donegoval ledeno vino letnik 2011 dišeči traminec steyer vaneja – pozna trgatev ter ga podaril v dobrodelni namen (napolnili so šest posebnih stekleničk po 2,5 dl). Eno, najlepše aranžirano s kovano košarico mojstra Leopolda Mikeka iz Lepe Njive, so namenili licitaciji v dobrodelni namen. Od več kot sto prisotnih so zbrali 560 evrov, denar pa sta organizator Danijel Grudnik in donator Danilo Steyer izročila predsedniku PGD Mozirje Romanu Čretniku ml., ki je dar že drugo leto zapored hvaležno sprejel.

Že nekaj prej, 13. junija, so se na vsakoletnem tradicionalnem srečanju športnih prijateljev in občudovalcev dišečega traminca blagovne znamke Steyer zbrali v Mozirju. Po ogledu Mozirskega gaja in trt v vinogradniškem vrtu parka so se v hudi vročini na tamkajšnjem nogometnem igrišču pomerili ekipi v malem nogometu. Selektor ekipe Steyer Plitvica-Apače Danilo Steyer in ekipe Steyer-Dišeči traminec Mozirje Danijel Grudnik sta stavila vsak na svoje fante. V spopadu je rahlo premoč prikazala gostiteljska ekipa kapetana Jožeta Jelena s 3:1 proti Štajercem s kapitanom Romanom Kovačičem. Župana Apač Franc Pižmoht in Mozirja Ivo Suhoveršnik sta se le prijateljsko objela in ugotovila, da je sreča zdaj na eni, zdaj na drugi strani, najpomembnejše pa je bilo tudi tokratno druženje, ki koristi tako spodbujanju športnega duha kot sodelovanju med občinama. Plitvičani so že zdaj napovedali revanšo za jeseni, ko bodo poizkusili uravnotežiti dolgoletno izmenjavo nogometne umetnosti med ekipama NK Mozirje in NK Plitvica.

Deli s prijatelji