REŠEVALEC USPEŠNO OŽIVLJAL DEČKA

Aljaž se je spustil po toboganu, potem pa ni izplaval iz vode

Po prvi pomoči so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota, od tam so kmalu sporočili najlepšo novico – z malim korenjakom bo vse v redu.
Fotografija: Študent logistike rad potuje, če je treba, tudi rešuje. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Študent logistike rad potuje, če je treba, tudi rešuje. FOTO: Oste Bakal

BANOVCI – Zadnja junijska nedelja je bila vroča, popoldne se je v Termah Banovci kopalo veliko ljudi, zlasti razigrani so bili otroci. A nesreča ne počiva in največje veselje se lahko v hipu spremeni v najhujšo tragedijo. V bazenu prekmurskega kopališča je čofotal tudi šestletni Aljaž, ko pa se je spustil po toboganu, ni izplaval iz vode. Prisebni starši so takoj ukrepali in sinka potegnili na suho, nato je posredoval reševalec iz vode in začel oživljati nezavestnega otroka. Po prvi pomoči so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota, od tam so kmalu sporočili najlepšo novico – z malim korenjakom bo vse v redu.


Reševalca iz vode Denisa Korena smo obiskali na njegovem delovnem mestu v prleških termah. Posredovanje se skromnemu 33-letniku ne zdi nič posebnega. Prepričan je, da bi se enako odzvali vsi njegovi kolegi, ki so dobro usposobljeni in vedno pripravljeni pomagati. Razložil nam je, da je bila prejšnja nedelja »čisto običajen dan na kopališču«. Bila je velika gneča, saj je poleg njihovih stacionarnih gostov prišlo veliko enodnevnih kopalcev, največ iz Prlekije in Prekmurja.



»Tridesetega junija ob 15. uri je bilo polno in s kolegom sva svoje naloge izvajala po pravilih in navodilih. Kolega je šel na obhod po kopališču, jaz pa sem ostal v bližini tobogana, kjer se najbolje vidi skoraj celotno kopališče. Med tistimi, ki so se spuščali po toboganu, je bil tudi mali Aljaž, ki ga je mama ves čas spremljala in opazovala. Tudi jaz sem spremljal dogajanje, a je njegova mama prej opazila, kaj se je zgodilo, in je nemudoma stekla do bazenčka in ga potegnila iz vode. Mislim, da ni bil na dnu bazena, a že takoj je bilo jasno, da je nekaj narobe. Stekel sem na pomoč in mama mi ga je predala v naročje. Položil sem ga na rob bazena in začel oživljati. Že po nekaj vdihih je fantek začel dihati, a oživljanje bilo potrebno še enkrat. Že pet minut po klicu so prišli reševalci iz ZD Ljutomer, opravili vse potrebno in Aljaža odpeljali v bolnišnico. Bil sem zelo vesel, ko sem prejel informacijo, da je z njim vse v najlepšem redu,« nam je razlagal Denis, ki ni pozabil pohvaliti matere in očeta, da sta se skrbno in pravilno odzvala, ter reševalcev, ki so res hitro prišli.

Terme Banovci. FOTO: Darko Kranjc
Terme Banovci. FOTO: Darko Kranjc

Reševalec iz vode Denis Koren nam je tudi povedal, da deček verjetno ni bil dolgo pod vodo, najverjetneje je zajel vodo, tako da bi se lahko zadušil. »Vse se je odvijalo zelo hitro in vsi smo lahko veseli, da se je dobro izteklo. Vsi v našem kolektivu smo veseli, da se je vse srečno končalo,« nam je še povedal skromni Denis, čigar posredovanje je pohvalila tudi direktorica Term Banovci Lea Hofman.

Denis Koren pred toboganom, kjer se je boril, da ni ugasnilo mlado življenje. F
Denis Koren pred toboganom, kjer se je boril, da ni ugasnilo mlado življenje. F

Kot zanimivost še omenimo, da sta oba, reševalec Denis in rešeni deček Aljaž, rojena 2. novembra, vmes pa je 26 let. Naš sogovornik se je rodil v Radencih, kjer je obiskoval osnovno šolo, srednjo ekonomsko šolo je obiskoval v Murski Soboti, fakultete za logistiko pa še ni dokončal, ker rad potuje in je honorarno delal, da si je lahko to privoščil. Pred kakšnimi petnajstimi leti se je preselil na Janžev Vrh, lep vinorodni hribček nad Radenci in Gornjo Radgono. V Termah Banovci je bil že pred leti zaposlen kot reševalec iz vode, potem je šel v Izolo, kjer je dve sezoni delal na plaži za invalide, nekaj časa tudi na koprski plaži, septembra lani pa se je vrnil v svojo Prlekijo ter se spet zaposlil v Termah Banovci, kjer se odlično počuti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije