SVETOVNO PRVENSTVO

Aljaž in bokser Vent svetovna prvaka

Objavljeno 08. junij 2015 16.56 | Posodobljeno 08. junij 2015 16.56 | Piše: Milan Glavonjić

Primorec in njegov pes sta v Belgiji zmagala s startno številko 13.

Obramba

»Samo tisti, ki je to kdaj doživel, ve, kako je, ko stojiš na najvišji stopnički in se spogleduješ z dvigovanjem državne zastave, vmes pa tebi v čast donijo zvoki Zdravljice,« je nepopisne vtise ob zadnjem dejanju svetovnega prvenstva pasme nemški bokser, ki je potekalo v Belgiji, strnil Aljaž Černigoj, 23-letni informatik iz Ajdovščine. Primorec je na stopničke v kraju Mouscron ob belgijsko-francoski meji stopil s petletnim Ventom, z rodovniškim imenom Juventus SuumCuique.

»Skupaj sva od leta 2010. Takoj je pokazal pogumni karakter, izražene nagone, dober značaj, vse to pa je potrebno za njegovo šolanje,« ga pohvali Aljaž. Stopničko višje ju je dvignil mednarodni kinološki sodnik ter inštruktor Roman Hoefferle; leta 2012 sta se začela udejstvovati na državnih sledarskih tekmovanjih. Uspehi so bili že kmalu otipljivi tudi z nastopi na svetovnih prvenstvih v sledenju po programu IPO na Poljskem ter leto pozneje v Nemčiji.

Za poslušnost 88 točk, za obrambo 92, za sled pa kar vseh 100

»Odločen premik v najini rasti je bilo leto 2013, ko sva opravila višji izpit IPO1. To je športna kinološka disciplina iz treh delov: sledi, poslušnosti ter obrambe. Je kraljica kinoloških športov, saj so priprave in način dela zelo naporni tako za vodnike kot za njihove pse,« se pohvali Aljaž. Z razlogom. Novembra istega leta sta postala prva državna prvaka za pasmo nemški bokser. Zadovoljstvo je bilo sicer popolno, a zavedanja, da sta pravzaprav šele nekje na pol poti do svojih zmogljivosti, Aljaž ni skrival. Od tod tudi od začetka lanskega leta lani tesna strokovna naveza z markerjem ter kinološkim sodnikom Božem Simoničem iz Ribnice.

»Ob dvakratnih tedenskih vadbah v Ajdovščini smo dvakrat vadili tudi v Naklem, preostale dni pa sled pilili v Mariboru. Trud se je obrestoval,« je bil že takrat več kot ponosen Aljaž.

V pol leta se je bilo treba natanko pripraviti tudi za na pot in teden bivanja v središču Evrope, seveda še najbolj za tekmovalna dneva, v soboto in nedeljo. Aljaž z Ventom ter Božidar in pomočnica Daša Pepelko so se po dolgourni vožnji v 1400 kilometrov oddaljeni Mouscron naposled znašli v vrvežu prestižnega prvenstva. Aljaž je izžrebal številko 13. Ta je bila od vseh najmanj zaželena, a si je odločno dejal: »Ekipa in Vent se ne bomo dali zmesti.« In res, tako je bilo. Za disciplino poslušnost sta dobila 88 točk, za obrambo 92 in za sled vseh 100 točk!

Deli s prijatelji