NA KOŽO

Ali ni Berlusconi 
lahko za zgled?

Objavljeno 26. oktober 2012 00.13 | Posodobljeno 26. oktober 2012 00.13 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Türku, Janši in Jankoviću se resnica še ni združila v kronosinklastično celoto.

Jadran Vatovec.

Silvio Berlusconi se je odločil, da se bo v interesu svoje stranke Ljudstvo svobode, pa tudi zato, ker je menda bolje za italijansko državo, upokojil: na bližajočih se parlamentarnih volitvah se ne bo vnovič potegoval za položaj predsednika ministrskega zbora. Le od kod mu kar naenkrat tolikšna skromnost? Pa saj je »komaj« od leta 1994 med najodgovornejšimi za vse največje škandale in korupcijske afere na italijanskem političnem prizorišču! Poleg tega je letos praznoval »komaj« 76. rojstni dan.

Kakor koli, dobra novica za Italijane je, da se je Silvio – četudi šele po 18 letih – pripravljen umakniti. Kot da se je, podobno kot Rumfoord, junak Vonnegutovega komičnega znanstvenofantastičnega romana Sirene s Titana, končno le znašel v kronosinklastičnem infundibulumu (tam, kjer se različni deli resnice neizogibno povežejo v celoto).

No, seveda bi si tudi kakšen naš politik lahko vzel za zgled cavaliereja (viteza; Berlusconi je leta 1977 prejel odlikovanje viteza dela). Si lahko predstavljate, da bi dr. Danilo Türk pred štirinajstimi dnevi sklical novinarsko konferenco in slovensko javnost obvestil, da se ne želi potegovati za drugi mandat predsednika republike?

Želim zgolj povedati, da ni nujno slabo, če je kakšen politik občasno pripravljen vstati iz fotelja in odkorakati: nehati onesnaževati politično prizorišče s svojo navzočnostjo. Pa niti ni nujno, da čaka do 77. leta starosti in neko politično stranko pred tem vodi kar 18 let.

Kaj pa je v primeru Berlusconija vendarle slaba novica? Da se ne umika zato, ker bi bil pripravljen dopustiti deberlusconizacijo desnega pola italijanske politike. Ne, umika se predvsem zato, ker rezultati javnomnenjskih anket potrjujejo, da naklonjenost volivcev Ljudstvu svobode pospešeno kopni. Več kot 30 odstotkov tistih, ki so na zadnjih volitvah še podpirali Berlusconija, zdaj pravi, da se volitev niti udeležilo ne bo. Z vsemi žavbami namazani Silvio se je spomnil nove marketinške zvijače: z umikom želi berlusconizaciji dati nov zagon. Zakaj pa o tem ne bi razmislili dr. Türk, Janez Janša ali Zoran Janković? Jasno, ker očitno še niso našli svojega kronosinklastičnega infundibuluma.
 

Deli s prijatelji