PREVERITE

Ali imate (še) veljavne osebne dokumente?

Objavljeno 14. marec 2012 14.37 | Posodobljeno 14. marec 2012 14.37 | Piše: T. L., STA

Še pred prvomajskimi in poletnimi počitnicami preverite veljavnost dokumentov in pravočasno vložite vlogo za izdajo novih.

Osebna izkaznica ni obvezna za mladoletne državljane, za polnoletne pa je obvezna, če nimajo druge veljavne listine (slika je simbolična)

LJUBLJANA – V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo vloženo že več kot 41.000 vlog za izdajo potnega lista in 75.000 vlog za izdajo osebne izkaznice. A večji naval šele prihaja, pravi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Robert Marolt, ki opozarja, da največje število potnih listov in osebnih izkaznic poteče julija. Do konca letošnjega leta bo potekla veljavnost še 415.692 potnim listom in 342.314 osebnim izkaznicam. To pomeni, da bo brez veljavnega dokumenta ostal skoraj vsak drugi imetnik potnega lista in vsak peti imetnik osebne izkaznice, opozarja Marolt.

Vloga vsaj mesec dni prej

V letošnjem letu poteče veljavnost večjemu številu potnih listov in osebnih izkaznic. Na ministrstvu za notranje zadeve zato državljane pozivajo, naj čim prej preverijo veljavnost svojih dokumentov in dokumentov svojih otrok ter pravočasno, vsaj mesec dni pred potekom, vložijo vlogo za izdajo novih dokumentov.

Še pred začetkom prvomajskih in poletnih počitnic naj državljani preverijo veljavnost dokumentov ter pravočasno vložijo vlogo za izdajo novih. Marolt priporoča, naj to storijo vsaj mesec dni pred potekom veljavnosti.

Odrasle potni list stane 40 evrov, osebna pa 18

Vodja sektorja za matične zadeve, javne listine in prijavo prebivališča Alenka Colja državljanom svetuje, naj se, ko ugotovijo, da jim veljavnost dokumenta poteče, najprej vprašajo, ali nov dokument sploh potrebujejo. Če ga potrebujejo, naj obiščejo katero koli upravno enoto v državi, saj je krajevna pristojnost za izdajo dokumentov odpravljena.

Državljani morajo za zamenjavo dokumentov s seboj prinesti stari potni list ali osebno izkaznico, fotografijo predpisane velikosti in denar za plačilo novega dokumenta. Polnoletne osebe morajo za potni list z desetletno veljavnostjo odšteti 41,55 evra. Potni list za otroke do treh let stane 30,67 evra, za starejše otroke in mladostnike do 18. leta pa 34,75 evra.

Za osebno izkaznico morajo polnoletne osebe odšteti 18,77 evra. Za otroke do treh let stane 12,43 evra, za starejše otroke in mladostnike do 18. leta pa 14,25 evra.

Čakalne dobe so

Colja še opozarja, da novega dokumenta po vložitvi vloge državljani ne morejo dobiti takoj. Pogodbeni proizvajalec Cetis ima namreč možnost, da novo osebno izkaznico izdela v roku štirih delovnih dni, novi potni list pa v roku sedmih delovnih dni. Če dnevno število vlog presega 2000, pa se lahko čakalna doba še podaljša. Trenutno je sicer čakalna doba za izdajo obeh dokumentov tri delovne dni.

Deli s prijatelji