DVOMI

Ali dr. Virant ne bo 
odstavil Šteinerja?

Objavljeno 08. julij 2013 13.00 | Posodobljeno 08. julij 2013 13.00 | Piše: Jadran Vatovec

Ministru Virantu okoliščine vzbujajo dvome o članih SDS. Ko pa minister DL imenuje drugega člana DL, dvomov ni več?

Ni dvoma: Dominik Šteiner je kandidat prave stranke (foto: Jože Pojbič).

LJUBLJANA, GROSUPLJE, MURSKA SOBOTA – Imenovanje Dominika Šteinerja, nekdanjega (politično) ambicioznega prvega moža prekmurskega Mladinskega informativnega in kulturnega kluba (MIKK) in kandidata Virantove Državljanske liste na predčasnih parlamentarnih volitvah 2011, za načelnika Upravne enote Murska Sobota je presenetilo zelo redke, če sploh koga. Četudi je časnik Dnevnik trdil, češ da je to, da se je pravosodni minister dr. Senko Pličanič odločil za svojega strankarskega kolega Šteinerja, marsikoga presenetilo, to zagotovo ne bo držalo. Kandidatov je bilo več, veljak Državljanske liste v preobleki pravosodnega ministra pa se je odločil za veljaka Državljanske liste. Nad čim naj bi, torej, bili presenečeni?

No, je pa, vsaj na prvi pogled, nekoliko nenavadna pripravljenost predstavnikov Virantove stranke, da takrat, ko izbirajo med več kandidati, najraje izberejo svoje strankarske kolegice in kolege. Zakaj? Zato, ker se predsednik DL, notranji minister dr. Gregor Virant in njegovi najbližji sodelavci še vedno radi hvalijo, da oni že niso takšni kot večina drugih slovenskih strankokratov.

Na primer: nekdanji generalni sekretar Janševe vlade, član danes opozicijskega SDS dr. Božo Predalič, je funkcijo načelnika grosupeljske upravne enote začel opravljati pred enim tednom. Že naslednjega dne pa so ga z ministrstva za notranje zadeve, ki ga, kot je znano, vodi dr. Virant, obvestili, da je bila medtem (?) že sprejeta odločitev o njegovi razrešitvi. Točno, dr. Predalič še niti dobro ni začel delati (komajda se je utegnil rokovati z novimi sodelavci), že so mu vročili sklep, da ne sme več opravljati dela načelnika. Kako, zakaj? MNZ in minister Virant sicer ne trdita, da je bil dr. Predalič na položaj grosupeljskega načelnika imenovan na sporen ali nezakonit način. Ker tega ne bi mogla nikoli dokazati. Ugotavljata pa, da Predaličevo imenovanje glede na nekatere okoliščine – dr. Predalič je bil namreč izbran (imenovan) za načelnika tik pred koncem mandata prejšnje vlade, imenoval pa ga je njegov strankarski kolega Zvone Černač, ki ga je takratni predsednik vlade (po odstopu pravosodnega ministra dr. Pličaniča) pooblastil tudi za začasno vodenje resorja za pravosodje in javno upravo – vzbuja vsaj nekatere dvome. Podobno kot Šteinerjevo imenovanje?

Dr. Predalič, Černač in SDS so prepričani, da gre pri tem, kar si Državljanska lista ta hip privošči z imenovanji in razreševanji načelnikov, za maščevalno lustracijo po strankarskem ključu.

Tudi Virantova zaupnica za Predaliča

Imate prav, slovenske politične farse se včasih prelevijo kvečjemu v – burleske. Ko je natečajna komisija imenovala dr. Boža Predaliča za načelnika, je bila njena članica tudi Nevenka Vratanar, nekdanja vodja kabineta nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal. Vratanarjeva je danes šefinja kabineta dr. Gregorja Viranta. Uganili ste, tudi Vratanarjeva je svojčas glasova za imenovanje dr. Predaliča za načelnika grosupeljske upravne enote. Zanimivo, nedavno so jo kljub takšnemu »grehu« izbrali za članico posebne natečajne komisije za ponovitev postopka javnega natečaja za izbiro načelnika Upravne enote Ribnica. Ker ji notranji minister zaupa, a ne?

Deli s prijatelji