KAMPANJA

Ali cestar in nogavičar Pahor krši zakonodajo?

Objavljeno 31. julij 2012 22.45 | Posodobljeno 31. julij 2012 22.46 | Piše: P. J.

Vprašanja smo poslali tudi na inšpektorat za delo in tržni inšpektorat.

LJUBLJANA – Kampanja Boruta Pahorja  je vzbudila tudi zanimanje tiskovnega predstavnika NSi Jerneja Vrtovca, ki je zapisal, da mu delo cestarja in nogavičarja zelo dobro ustreza, »veliko bolje mu gre od rok kot pa upravljanje države«, je zapisal na twitterju.

Je usposobljen za to delo?

V sredo, ko je bil Pahor v podjetju ob Kolpi, je zapisal, da gre za tipično predvolilno potezo. »Tri leta je imel možnost, da bi s pametnimi ukrepi reševal podjetja, pa nič od tega.«

A Vrtovca skrbi tudi za Pahorjevo varnost in varnost drugih delavcev. »Poraja se vprašanje, ali je Pahor sploh usposobljen za to delo. Varnost pri delu, zdravniško potrdilo itd. Delo na črno?«

Vprašanja na to temo smo poslali na inšpektorat za delo in tržni inšpektorat. Na njihove odgovore pa še čakamo.

Pahor je v preteklih dneh v okviru volilne kampanje začel projekt Skupaj – spodbujajmo drug drugega. Po dnevu v tovarni nogavic in delu cestnega delavca se namerava jutri pridružiti kolektivu zavetišča za male živali v Novem mestu.

Da so zaradi Pahorjeve kampanje prijeli nekaj prijav, so za STA potrdili na inšpektoratu za delo, kjer prijave še preverjajo. Glavni inšpektor RS za delo Franc Rančigaj je pojasnil, da so prejeli posamezne prijave oziroma vprašanja glede zadnjih Pahorjevih aktivnosti oziroma opravljanja različnih del. Vir prijave in druge informacije v zvezi s tem so po zakonu dolžni varovati. Rančigaj je povedal, da so zaprosili za nekatera pojasnila in podatke, ker pa zbiranje informacij še poteka, jih javnosti v tem trenutku še ne morejo razkriti.

Delodajalec je zadolžen za varnost

Pojasnil je tudi, da ima položaj stranke v inšpekcijskem postopku zavezanec, torej delodajalec. Delodajalec je tudi tisti, ki je dolžan zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu.

Pahor je bolj naklonjen družbenokoristnemu delu kot plačilu globe

V štabu predsedniškega kandidata so za STA povedali, da je bilo za varnost pri delu poskrbljeno, Pahor je sledil navodilom strokovnega osebja, ki ga je tudi ves čas nadzorovalo. Pahor pa je v ponedeljek v oddaji Odmevi na TVS povedal, da niso zavestno kršili zakona, če pa so ga, bodo plačali globo, saj »smo vsi enaki pred zakonom«. Sicer pa bi raje kot plačal globo opravljal kakšno družbenokoristno delo.

Deli s prijatelji