BELI CEH

Ali bodo zdravniki že spet stavkali?

Objavljeno 24. februar 2017 09.56 | Posodobljeno 24. februar 2017 09.56 | Piše: Jadran Vatovec

Fides in vlada kot da se nista sposobna ali niti nočeta dogovoriti.

Ministrica Milojka Kolar Celarc in fidesovec Konrad Kuštrin. Foto Matej Družnik

LJUBLJANA – Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides se je včeraj sešel zato, da bi se odločil, kako naprej: ali naj bi po 6. marcu, ko preneha lani dogovorjena zamrznitev stavke zdravnikov, ti s polno paro nadaljevali stavkovne aktivnosti in kako. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je sicer še pred začetkom sestanka glavnega odbora dejal, da resda še vedno upa – saj upanje menda umre zadnje itn. –, da bi se lahko, če bi se jim končno uspelo z vlado zadovoljivo uskladiti, izognili zaostreni stavki, v isti sapi pa je vendarle tudi že priznal, da se mu glede na dozdajšnjo dinamiko pogajanj to, da bi do 6. marca zakopali bojno sekiro, zdi komajda verjetno. Glede na kakšno dinamiko pogajanj? Iz Fidesa in sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um opozarjajo, da je vlada samo za sprejetje le domnevno dopolnjenih izhodišč za nadaljevanje pogajanj potrebovala več kot dva meseca. Pa ne samo to, ko so se minuli torek zadnjič sešli z vladnimi pogajalci, so ogorčeni fidesovci, žal lahko zgolj razočarani ugotovili, da se druga stran očitno spreneveda in jim kot svoj novi predlog izhodišč vnovič ponuja že junija lani predlagana izhodišča, ki pa jih je, kot je znano, Fides zavrnil kot zanj povsem, izrecno nesprejemljiva.

Fidesovci so 
kar odkorakali

Vladna stran pa odgovarja, da je bilo nenavadno kvečjemu tisto, kar so si privoščili pogajalci Fidesa, ki naj bi s pogajanja odkorakali, še preden so se začeli z njimi sploh lahko pogovarjati o vsebinskih vprašanjih in rešitvah. Fidesu očitajo, da sploh ni hotel prisluhniti niti novemu vladnemu predlogu sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe. Da mu, skratka, vladni pogajalci zato »niso mogli pojasniti poteka aktivnosti za realizacijo drugih dogovorov iz podpisanega sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti«.

»Vladni predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe je dopolnjen z novimi delovnimi mesti glede na predhodna vladna izhodišča iz junija 2016. V celoti sledi peti stavkovni zahtevi sindikata Fides,« zagotavljajo na ministrstvu za zdravje. So, torej, novi predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe res pripravili na podlagi že zavrnjenih vladnih izhodišč iz lanskega junija?

Kdaj pa bi bili, če že, vladni pogajalci morda pripravljeni nadaljevati pogajanja? Na ministrstvu za zdravje so za zdaj zgolj pojasnili, da odgovora na to res še nimajo, saj ga niti ne morejo imeti: do tega vprašanja se bo namreč najprej morala opredeliti vlada. Njo pa bo z odnosom, ki ga je nazadnje pokazal Fides, z domnevno nepojmljivim ravnanjem, ki si ga je ta privoščil, seznanila ministrica Kolar Celarčeva. Takšna je namreč procedura.

Kdo pa so tisti, ki bodo najverjetneje (kot vsakič) potegnili ta kratko, če bodo pogajalci ene in druge strani še naprej tako neuspešno uresničevali svoje poslanstvo, za uresničevanje katerega so, mimogrede, tudi tako ali drugače plačani? Nobenega dvoma ni: zdravstveni zavarovanci, točno, državljanke in državljani z različnimi zdravstvenimi težavami, ki bodo pač morali k zdravniku, ko bodo morali, četudi bodo zdravniki, ki naj bi jih sprejeli in obravnavali, domnevno tako zelo nezadovoljni zaradi domnevne neresnosti vladnih pogajalcev, še tako upravičeno ali konec koncev neupravičeno, zaostreno stavkali.

Kot v Butalah

Mar to ni že burleska ali celo farsa? Kot bi navodila za pogajanja naše vlade z zdravniki ter druga za pogajanja sindikata Fides z aktualno vlado bila le dve nadaljevanji Butalcev, ki naj bi ju v trenutku dodatnega izjemnega navdiha zapisal Fran Milčinski.

Vse to, kar se zdaj dogaja med Fidesom in vlado – državljani pa smo med prvim in drugo kot bi bili potisnjeni med kovaško kladivo in nakovalo –, pa se je poleg tega začelo dogajati celo tik po razkritju (pre)visoke plače nove predsednice Zdravniške zbornice, nekdanje varuhinje čovekovih pravic dr. Zdenke Čebašek Travnik, in odstopu (v istem tednu) njenih treh najtesnejših sodelavcev. Le kako naj bodo potem državljani razumevajoči in potrpežljivi? Je pa le treba priznati, da Fides pred volitvami nove predsednice ali predsednika Zdravniške zbornice Slovenije, naslednice ali naslednika prejšnjega predsednika dr. Andreja Možine, ni podprl Čebašek Travnikove.

Uresničujejo se le napovedi

Drži, lani smo pravzaprav pričakovali, da se bo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc uspelo s pogajalci stavkajočega zdravniškega sindikata Fides še pravočasno (kljub domnevno tako zelo načelni nepopustljivosti obeh strani ter medsebojnemu izmenjevanju očitkov in obtožb) dogovoriti za zamrznitev stavke. T(ak)o se je nazadnje tudi zgodilo tik pred napovedano zaostritvijo stavke: obe strani sta se lahko ob tem celo še hvalili, da sta pač v imenu odgovornosti in interesu zdravstvenih zavarovancev popustili, kolikor sta lahko. Stavko so, skratka, zdravniki začasno prekinili s tako imenovano win-win zamrznitvijo (s kakor obojestransko zmago), no, predvsem s tem, da so nam državljanom še enkrat politiki in zdravniki vrgli pesek v oči. Toda prav zaradi tega so nekateri »pesimisti« že lani lahko pravilno napovedali, da bodo zdravniki, komaj bo konec zamrznitve stavke, nemudoma spet okrepili oziroma zaostrili svoje sindikalne (stavkovne) aktivnosti. Nikoli končana zgodba? 

 

Deli s prijatelji