NA ČELU UPRAVE

Aleš Hauc bi večal ugled

Objavljeno 12. marec 2012 12.19 | Posodobljeno 12. marec 2012 11.58 | Piše: S. J.

Danes se je na novinarski konferenci predstavil novi šef NKBM.

Je generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc pozabil, da bodo nekateri v koaliciji še najbolj veseli, če jim bo kar sam ponudil razlog za svojo zamenjavo?

MARIBOR – Potem ko je nadzorni svet Nove KBM v petek imenoval Aleša Hauca na položaj predsednika uprave banke, ga je predsednik nadzornega sveta Nove KBM Dušan Jovanovič danes predstavil na novinarski konferenci. 

»Funkcijo predsednika uprave Nove KBM s petletnim mandatom bo nastopil po pridobitvi licence Banke Slovenije, kot kandidat pa nas je prepričal predvsem s konkretnimi rešitvami za izboljšanje poslovanja banke,« je povedal Jovanovič.

Hauc še ni spregovoril o članih uprave

Hauc, ki je nasledil Andreja Plosa je dodal, da se bodo o kandidatih za člane uprave pogovorili šele, ko bo dobil licenco. »Banka ima dober mednarodni ugled, za katerega sem prepričan, da ga bo v prihodnje še povečevala. Treba bo redefinirati dejavnosti banke in Skupine, torej pregledati, katere dejavnosti poslujejo donosno in katere ne,« je še predstavil svoj pogled na prihodnje aktivnosti Hauc in dodal, da bodo nedonosne aktivnosti izločene.

V prihodnje bodo odnosi z vlagatelji in delničarji intenzivnejši.

Dokapitalizacija za zdaj ne bo potrebna

V prihodnosti namerava zmanjšati organizacijsko strukturo, morda celo število zaposlenih  in na ta način strukturno konsolidirati banko in Skupino, morda tudi združiti nekatere hčerinske družbe in okrepiti močne članice znotraj Skupine. S tem naj bi dosegli boljše poslovne izide in še povečali konkurenčnost. Financirati namerava predvsem perspektivne gospodarske projekte, ki prinašajo odpiranje novih delovnih mest. Po mnenju Hauca pa za zdaj dokapitalizacija banke ne bo potrebna.

Aktivno spremljanje komitentov

Banka mora po njegovem mnenju ustvariti tudi posebno organizacijsko enoto, ki bo aktivno spremljala komitente. Na to misel so ga napeljale banke, ki izkazujejo slabe kredite, med drugim tudi zaradi nesposobnosti vračanja kreditov s strani komitentov. Prav tako razmišlja o organizacijski enoti, ki bo sposobna tudi informacijsko konsolidirati razvoj in tehnologijo novih storitev.

»Brez aktivnega ukvarjanja s komitenti kreditno tveganje ne more biti nižje,« je prepričan Hauc. »Časi, ko so podjetja hodila v banko, so mimo, zdaj mora banka aktivno tržiti svoje storitve,« je v zaključku predstavitve povedal novi šef NKBM.

Deli s prijatelji