ZAMENJAVA

Alergijski bolniki, pozor, injekcije se zatikajo

Objavljeno 06. julij 2012 14.15 | Posodobljeno 06. julij 2012 14.15 | Piše: Ma. F., STA

Zato ne izbrizgajo zdravila.

GOLNIK – Zaradi zatikanja na injekcijah anapen v Alergološki sekciji Slovenskega zdravniškega društva (SZD) alergijskim bolnikom s predpisanim adrenalinskim injektorjem anapen svetujejo, da ga v lekarni brezplačno zamenjajo za injekcijo epipen, je povedal predsednik sekcije SZD Mitja Košnik.

Nekatere injekcije se zatikajo

Kot je dejal, jih je predstavnik proizvajalca injekcij anapen v Sloveniji, družba Ewopharma, obvestila, da se nekatere injekcije zatikajo in zato ne izbrizgajo zdravila. Čeprav je ocenjeno tveganje izrazito majhno in doslej v Evropi ni bilo prijavljenega nobenega takšnega primera, je predstavnik proizvajalca poskrbel za zamenjavo avtoinjektorjev, je dejal Košnik. Ob tem je dodal, da je z lekarnami dogovorjeno, da bodo bolnikom injekcijo anapen brezplačno zamenjali za injekcijo epipen.

»To je napravica, ki jo imajo alergijski bolniki pri sebi za primer, če pride do težke alergijske reakcije. Takrat si lahko adrenalin aplicirajo sami. Gre za injekcijo, ki se sama sproži, in mora delati 100-odstotno,« pojasnjuje Košnik. Napravico po njegovih besedah nenehno testirajo, pri tem pa so proizvajalci ugotovili, da imajo nekateri injektorji anapen nekaj težav pri sprožanju.

Bolnikom, ki imajo anapen z veljavnim rokom uporabe, bodo tako v lekarni (obvezno morajo imeti s seboj svoj anapen) brez recepta zamenjali za epipen.

Deli s prijatelji