NA KOŽO

Alenko Bratušek imajo za klobuk

Objavljeno 12. julij 2013 00.15 | Posodobljeno 12. julij 2013 00.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

V Sloveniji ima žal težave prav zaradi prosopagnozije precej več kot 2,5 odstotka politikov.

Jadran Vatovec.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je poslancem nazorno pojasnila, da »tradicionalni pogled na družino v teh časih ne zdrži več«. Zato, je dodala, se bo njena vlada družinske politike lotila »na bolj moderen način«. »Zavedam se, da družine in otroci pri nas nimajo svoje politične stranke. Imajo pa mojo in našo zavezo, da bomo, ne samo jaz, celotna naša vlada, njihovi zagovorniki.«

Jakob Presečnik (SLS) – premierka je o modernejšem obravnavanju družin in otrok spregovorila, ko je odgovarjala na njegovo poslansko vprašanje – ni navdušen nad njeno napovedjo. Celo zaskrbljen je. Opozarja, da se je Bratuškova odločila, da bo vrgla tako ideološko rokavico prav v času, ko ima Slovenija več kot dovolj drugih zadreg, predvsem, jasno, na gospodarsko-finančnem področju.

Presečnik kot da v Bratuškovi ne prepozna več nekdanje kolegice. Ker je videl njen pravi obraz? To pravzaprav niti ni paradoks.

Ni, ne. Podobno težavo ima, denimo, tudi pravosodni minister Senko Pličanič. Kar na lepem ne prepozna več obrazov koalicijskih partnerjev, ki naj bi mu bili še včeraj naklonjeni. Menda so mu bili. Danes pa posluša in bere, da pravosodni minister počasi izgublja zaupanje vseh, ki so kakor koli povezani z njegovim resorjem. Tožilcev in sodnikov? Ja, pa tudi podporo koalicijskih partnerjev, ki »počasi« začenjajo kopati jame vsem, ki so sodelovali že v Janševi vladi. Minister Gregor (Gregor Virant, prvak Državljanske liste, katere član je tudi Pličanič) pa nič. Mogoče pa samo še ni opazil, da PS in SD Pličaniču kopljeta jamo. Mogoče pa res.

Pred tremi dnevi je 80. rojstni dan praznoval nevrolog Oliver Sacks, ki je leta 1985 zaslovel z esejem Mož, ki je imel svojo ženo za klobuk. V omenjenem eseju je prvič opisal skrajno neprijetno nevropsihološko težavo, ki jo poznamo pod imenom prosopagnozija. Ne boste verjeli, po Sacksu so poimenovali celo neki asteroid. Za kaj gre? Približno 2,5 odstotka ljudi kar na lepem ne prepozna več obrazov dovčerajšnjih dobrih znancev, sodelavcev, prijateljev itn. Celo sebe ne prepoznajo več, ko se pogledajo v ogledalu. Pa nimajo težav z vidom. V Sloveniji ima, skratka, tako težavo precej več kot 2,5 odstotka politikov. 

Deli s prijatelji