ANKETA

Alenkina vlada izgublja podporo, SD v vodstvu

Objavljeno 03. maj 2013 11.35 | Posodobljeno 03. maj 2013 11.35 | Piše: STA, D. P.

Vse druge parlamentarne stranke pa se gnetejo na dnu lestvice: DL in NSi (2,2 odstotka podpore), SLS (1,8 odstotka) in Desus (1,6 odstotka).

Omenjeni krizni davek so že poimenovali harač.

MARIBOR – Podpora novi vladi Alenke Bratušek je začela upadati. Marca je povprečna ocena zaupanja v vlado znašala 2,94, konec aprila pa je zdrsnila na 2,78. Med mnogimi ukrepi, ki bi se po neuradnih napovedih lahko znašli v protikriznem paketu, jih ima kar nekaj množično podporo. Med strankami sta v ospredju SD in SDS, poroča Večer.

SD v vodstvu

Kot kaže anketa, na vrhu strankarske lestvice ni nobenih bistvenih sprememb. Podpora obema največjima strankama se je nekoliko povečala: SD s 13,3 odstotka še zmeraj vodi, tik za njo je SDS (13,2 odstotka), tretja je PS (7,4 odstotka). Vse druge parlamentarne stranke pa se gnetejo na dnu lestvice: DL in NSi (obe s po 2,2 odstotka podpore), SLS (1,8 odstotka) in Desus (1,6 odstotka).

Podpora prodaji podjetij

Anketa je pokazala, da uvedbo davka na igre na srečo podpira 80 odstotkov vprašanih, le nekoliko manj bi jih podprlo tudi višje trošarine na alkohol in tobak. Dobrih 60 odstotkov vprašanih podpira prodajo vsaj dveh državnih podjetij in amnestijo za slovenske državljane, ki bi prenesli premoženje iz davčnih oaz v Slovenijo. Več kot 50-odstotno podporo dosegata še nižanje plač v javnem sektorju in vnos fiskalnega pravila v ustavo. Dvig DDV pa podpira slabih 18 odstotkov vprašanih.
 

Deli s prijatelji