MENJAVA

Alenkina era se izteka

Objavljeno 25. avgust 2014 09.40 | Posodobljeno 25. avgust 2014 09.40 | Piše: STA, T. L.

Pred poslanci je glasovanje o kandidatu za mandatarja.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Poslance danes čaka glasovanje o predlogu predsednika države Boruta Pahorja, da DZ prvaka SMC Mira Cerarja imenuje za mandatarja. Zadostno podporo ima praktično zagotovljeno, v koaliciji s SMC pa bosta, kot kaže, Desus in SD. Na današnjem dnevnem redu so predvidene tudi volitve podpredsednikov DZ, v teh dneh se nadaljujejo še koalicijska pogajanja.

Mandatar mora v 15 dneh po izvolitvi predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrstev bo predvidoma 15, pri čemer naj bi jih SMC pripadlo osem, Desusu štiri in SD tri. Koalicijski pogovori se nadaljujejo, a ker so potencialne partnerice o ključnih vsebinah že dogovorjene, se pozornost usmerja v kadrovsko razdelitev. Kateri stranki bi pripadel kateri resor, ni povsem jasno. Čeprav je špekulacij veliko, dokončnega dogovora očitno še ni. Cerar naj bi imena razkril ta teden. Po nekaterih informacijah naj bi že danes vnovič zasedal izvršni odbor SMC.

Cerar je s SMC zmagal na julijskih predčasnih volitvah. Stranka je dobila 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v DZ. Predčasne volitve je Pahor razpisal, potem ko je s položaja odstopila premierka Alenka Bratušek.

Poslanci bodo danes odločali tudi o ustanovitvi in nalogah delovnih teles ter o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles. Prav tako bodo glasovali o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Na dnevnem redu je tudi odločanje o imenovanju generalne sekretarke DZ. Kolegij predsednika DZ za ta položaj predlaga Uršulo Zore Tavčar.

Deli s prijatelji