NEURADNO

Alenka za Jankovića večja grožnja kot Janša?

Objavljeno 20. april 2014 21.30 | Posodobljeno 20. april 2014 21.30 | Piše: S. N.

Zoran Janković naj bi po navedbah naših virov snoval politični preobrat.

Časi velike simpatije so mimo: Janković naj bi se poskušal zbližati z Janšo.

Ljubljanski župan in ustanovitelj Pozitivne Slovenije Zoran Janković naj bi se po navedbah naših virov zelo trudil, da bi omehčal odnos in se zbližal z opozicijskim prvakom Janezom Janšo.

Predvsem naj bi mu zavidal dejstvo, da Janša kljub obremenilnemu poročilu takrat še Klemenčičeve KPK ostaja nesporni lider stranke SDS z zvestim volilnim telesom in sodelavci. Kaj podobnega za Pozitivno Slovenijo in Jankovića ne bi mogli reči.

Jankovićevi poskusi zbližanja z Janšo naj bi imeli daljšo brado: prvič se mu je poskusil približati že ob zamenjavi v Mercatorju, a ga je Janša takrat ignoriral. Drugi poskus naj bi bilo snovanje velike koalicije po volitvah leta 2011, a ga je Janša, kot je znano, tudi takrat zavrnil, Jankovićeve premierske ambicije pa so padle v vodo.

Janković mešetari z imuniteto

Ker so predčasne volitve vse bolj verjetne, naj bi se Janković po navedbah naših virov ponovno poskušal prodati Janši. Tokrat v zameno za imuniteto, če bo prihodnjo vlado sestavila desnica.

image

Pri tem naj bi mu pomagali koprski župan Boris Popović (kot vemo, je bil pred dnevi nepravnomočno obsojen na tri leta zapora zaradi malverzacij pri prodaji občinskih zemljišč, zato je njegov nov mandat na čelu koprske občine pod vprašajem), odstavljeni Gašpar Gašpar Mišić in piarovec Sebastjan Jeretič. 

Slednji velja za zvestega Popovićevega svetovalca, govori pa se, da si je blizu tudi z Virantom in nekaterimi člani NSi. Zanimivo je, da je bil Jeretič sicer včasih zelo blizu zdajšnjemu predsedniku Borutu Pahorju, po aferi s Simono Dimic pa sta se ideološko razšla. Prav koprsko zaledje naj bi Jankoviću na volilnem kongresu stranke, ki bo prihodnji petek, dalo močno podporo.

Bratuškova presekala popkovino z Jankovićem

image

Ali bomo predčasno šli na parlamentarne volitve, bo jasno na kongresu Pozitivne Slovenije. Alenka Bratušek je že večkrat javno oznanila, da vlade ne misli voditi, če ne bo imela podpore stranke. Hkrati pa se je javno distancirala od Jankovića, rekoč, da v stranki vlada prikrito dvovladje, da ni jasno, kdo jo vodi, in zato stagnira, ter sklenila: »Nihče nima pravice svojih osebnih interesov postaviti pred državo in državljane.«

Izključen menda ni niti popoln razkol Pozitivne Slovenije, saj bi nekateri Bratuškovi zvesti poslanci utegnili zapustiti poslansko skupino in slediti zdajšnji premierki.

Deli s prijatelji