PRED OČMI JAVNOSTI

Alenka Bratušek napisala pismo o Zoranu

Objavljeno 07. april 2014 17.50 | Posodobljeno 07. april 2014 17.50 | Piše: T. L.

Janković javno kritizira premierko in predsednico PS, Bratuškova se je zdaj odločila in napisala pismo o razmerah v stranki. Pismo objavljamo v celoti.

Bratuškova in Janković.

LJUBLJANA – Razkol v Pozitivni Sloveniji med Zoranom Jankovićem, zamrznjenim predsednikom stranke, in njegovo naslednico ter predsednico vlade Alenko Bratušek je očitno dosegel vrh. Po burnem zaključku konec preteklega delovnega tedna image se tudi zdaj strasti niso umirile: po tiskovni konferenci župana Jankovića, na kateri se ni izjasnil o tem, ali bo na kongresu PS podal kandidaturo za predsednika stranke image, se je s pismom na spletni strani PS oglasila še Bratuškova. 

Pozitivna Slovenija je očitno notranje razkole začela reševati pred očmi državljanov, državljank, volivcev, volivk in medijev. 

V pismu Bratuškova odkrito opisuje, kako je bila prizadeta, ko je »Zoran lani poleti, komaj tri mesece po prevzemu vlade, zahteval kongres«. Med drugim priznava, da je preveč popuščala, da je bila preveč pasivna, posledica naštetega pa se kaže tudi v upadu javnomnenjske podpore stranki. Zdaj je, glede na napisano in najavljeno zaupnico ter predsedniško kandidaturo na kongresu PS, Bratuškovi dovolj: stranko hoče zase ali pa sploh ne.

Pismo Alenke Bratušek objavljamo v celoti in v izvirniku. 


Spoštovane članice in člani Pozitivne Slovenije,

naša Pozitivna Slovenija je bila na zadnjih državnozborskih volitvah nepremagljiva. Uspeli smo zaradi Zorana Jankovića in z Zoranom Jankovićem. A po volitvah so se stvari obrnile, kot so se in kot si nihče od nas ni želel.

Redko se zgodi, da po zapravljeni prvi priložnosti dobiš še eno, drugo priložnost. Pozitivna Slovenija jo je dobila – a tokrat brez Zorana Jankovića. S poročilom Komisije za preprečevanje korupcije je stranka izgubila svojega dotedanjega predsednika, njegov odstop pa je omogočil imenovanje vlade. Tedaj smo se skupaj odločili, da iz opozicije stopimo na odgovorno pot sestavljanja koalicije in vodenja vlade. S tem smo prevzeli ogromno odgovornost. Kot največja parlamentarna stranka smo za vodenje vlade najodgovornejši mi in kot predsednica vlade sem najodgovornejša jaz. Veliko smo dosegli, srečevali smo se tudi z neuspehi – a pri tem težkem delu osebno najtežje sprejemam nesoglasja in neenotnost v naši lastni stranki.

Ko je Zoran lani poleti, komaj tri mesece po prevzemu vlade, zahteval kongres, sem bila odkrito prizadeta. In čeprav sem bila pripravljena sprejeti izziv, sem tudi sama soglašala s stališčem Izvršnega odbora, da si dajmo vsi skupaj še eno priložnost za iskanje soglasja o vodenju stranke. In čeprav mi velikokrat ni bilo lahko, sem od takrat naredila prav vse, kar je bilo v moji moči, da bi na kongres stranke odšli skupaj, z enim kandidatom; da bi Pozitivna Slovenija še naprej imela tako predsednika vlade kot tudi župana glavnega mesta. Žal se je prejšnji teden Zoran odločil drugače in o tem obvestil tudi poslance.

Zato sem se v petek odločila, da bom mučno situacijo presekala z dvema preizkusoma: prvi naj pove, ali ima naša koalicija dovolj moči, da upraviči pričakovanja državljanov, drugi pa, ali imam sama dovolj podpore za vodenje PS. Zato zaupnica in zato kongres. Prav je, da se stvari razjasnijo, in to je tudi edini pravi način, da tisti, ki mislijo drugače, to povedo.

Vse preveč sem popuščala, tako znotraj koalicije kot tudi znotraj stranke. Posledica moje pasivnosti v stranki ter prikritega dvovladja je stagnacija stranke na terenu, zagotovo pa tudi padec javnomnenjske podpore. Stranka, za katero ni jasno, kdo jo dejansko vodi, ne more dobro delovati niti povečevati števila svojih podpornikov. Tudi naša stranka mora strniti vrste in stopiti skupaj – tako zaradi stranke kot zaradi vlade, predvsem pa zaradi države. Nihče nima pravice svojih osebnih interesov postaviti pred državo in državljane. Te pravice nimate vi, nimam je jaz, nimajo je kolegi v koaliciji, nimata je niti župan prestolnice in predsednica vlade.

Veliko dobrega smo že naredili in resnično bi bilo škoda, če bi sedaj, ko vsi kazalniki kažejo, da so se stvari začele obračati na bolje, dopustili, da drugi poberejo sadove našega dela. Prav za to namreč gre: kako in s kom lahko prispevamo k prihodnjemu razvoju Slovenije? Če znamo stopiti skupaj in stisniti zobe, da naredimo še kaj dobrega, lahko gremo naprej. Sama trdno verjamem, da je na prvem mestu država in skrb za ljudi. Zato sem se odločila, da kandidiram za predsednico Pozitivne Slovenije.

Z mislijo na prihodnje preizkušnje Vas vse lepo pozdravljam,

Alenka Bratušek

predsednica Vlade RS, predsedujoča Pozitivni Sloveniji

 

Deli s prijatelji