ZA UČENJE ANGLEŠČINE

Alenka Bratušek kolege poslance prosi za denar

Objavljeno 19. september 2014 19.48 | Posodobljeno 19. september 2014 20.06 | Piše: S. N.

Gegič je potrdil, da se je Bratuškova informirala o tem, a da je znesek na koncu poravnala sama.

Alenka Bratušek z vodjo poslanske skupine ZaAB Janijem Möderndorferjem.

LJUBLJANA – Do nedavno premierka in zdaj kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek je na poslance Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) naslovila prošnjo, da denar, ki je namenjen izobraževanju poslancev, namenijo prav za njeno izobraževanje, smo izvedeli od dobro obveščenih virov. Pospešeno naj bi se učila angleškega jezika.

Kot smo poročali, bo 6. oktobra zaslišana pred evropskimi poslanci kot kandidatka za evropskega komisarja.

Letno 800 evrov na poslanca

Na spletni strani Državnega zbora RS je zapisano, da »višina sredstev za izobraževanje poslancev znaša 800 evrov na posameznega poslanca letno in se zagotavlja poslanskim skupinam glede na število poslancev v poslanski skupini. V primeru, da funkcionar nastopi mandat med letom, mu pripada sorazmerni delež letne kvote.« Če hipotetično preračunamo, je štirim poslancem ZaAB na voljo (800 evrov × 4 : 12 ) 266 evrov evrov na mesec. Ker so mandat poslanci nastopili med julijem in bo do konca leta za njimi dobrih pet mesecev poslanskega mandata, bi to pomenilo, da bi teoretično lahko Bratuškovi priskrbeli nekaj več kot 1330 evrov. A le če bi se vsi poslanci tudi strinjali s tem.

Niso vsi za?

Po naših podatkih tega naj ne bi želel storiti poslanec Peter Vilfan. Poskušali smo ga priklicati, a je telefon zvonil v prazno. Obrnili smo se tudi na vodjo poslanske skupine ZaAB Janija Möderndorferja, ki na naše klice ni odgovoril.

Izobraževanje že plačala sama

Uspelo pa nam je priklicati Slavka Gegiča, ki je zadolžen za stike z mediji za poslansko skupino ZaAB. V pisnem odgovoru je zapisal: »Poslanska skupina Zavezništva Alenke Bratušek ima v letošnjem letu 1332 evrov sredstev za izobraževanje poslank in poslancev. Sredstva so v celoti neporabljena, o morebitni porabi sredstev za izobraževanje se bodo poslanci dogovorili v jesenskem obdobju.« V nadaljevanju je še zapisal, da je »Alenka Bratušek svoje izobraževanje že v celoti poravnala z lastnimi sredstvi. Zaradi poslankinega informiranja o možnosti sofinanciranja izobraževanja, do katerega so vsi poslanci upravičeni v enakem znesku, je poslanska skupina sicer pričela postopek za sofinanciranje izobraževanja, vendar je bil ta postopek preklican, saj je izobraževanje že v celoti plačala sama.«

image
Vir: spletna stran Državnega zbora RS

Deli s prijatelji