STRMO

Alenka Bratušek je grdo padla

Objavljeno 08. julij 2013 10.46 | Posodobljeno 08. julij 2013 10.46 | Piše: A. L.

Po priljubljenosti je s tretjega mesta zdrsnila na osmo, stranko Pozitivna Slovenija pa podpira vse manj ljudi, kaže anketa Dela.

Če se bo Zoran Janković odločil za kandidaturo za mesto predsednika PS, sama zagotovo ne bo kandidirala, pravi premierka Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Najpriljubljenejša oseba (politična) v državi je predsednik države Borut Pahor. Njegova ocena v Delovem Barometru se je še nekoliko izboljšala. Največji padec je doživela premierka Alenka Bratušek, ki je s tretjega mesta padla na osmo, največji skok navzgor pa je naredil poslanec NSi, ki rad glasuje, kot se njemu zdi, čeprav to ni nujno v skladu s stranko, Matej Tonin

Najslabše ocene so bile namenjene Janezu Janši in Zoranu Jankoviću, zato ju naslednji mesec na lestvici ne bo.

Zmaga stranke SD

Če bi bile volitve jutri, bi zmagala stranka SD. Prejela bi 17,9 odstotka glasov. Sledi ji Janšev SDS, ki bi dobil 13,2 odstotka glasov (1,9 odstotne točke manj kot v junijski anketi), na tretjem mestu pa se z le 6,9 odstotka glasov podpore skriva danes največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija (PS), kaže anketa Dela. Primerjava zadnjih treh mesecev kaže, da PS delež vztrajno pada.

Prag za vstop v parlament bi dosegla le še opozicijska stranka NSi. V julijski anketi bi zanjo glasovalo 5,5 odstotka vprašanih. SLS (3,3 odstotka), Desus (3,3 odstotka), DL (2,4 odstotka) in drugi pa bi ostali pred vrati parlamenta.

Precej neodločenih in tistih, ki bi volitve bojkotirali

Zanimiv je podatek, da se je skoraj petina vprašanih (19,6 odstotka) izjasnila, da se volitev sploh ne bi udeležila, 14 odstotkov se jih ne more odločiti, koga bi volili, 12,2 odstotka vprašanih pa pravi, da ne bi volili nobene stranke.

Deli s prijatelji