PO SESTANKU

Alenka Bratušek izstopila iz Pozitivne Slovenije

Objavljeno 29. april 2014 16.02 | Posodobljeno 29. april 2014 18.02 | Piše: STA, A. L.
Ključne besede: Alenka Bratušek

Če bi obstajala možnost, da se volitve izvedejo pred poletjem, je absolutno pripravljena odstopiti. Za zdaj še ostaja predsednica vlade.

Nasmejana Bratuškova pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek je po sestanku s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnila, da je pripravljena odstopiti s funkcije, če bi obstajala možnost za izvedbo predčasnih volitev še pred poletjem. A se bo najprej z drugimi tremi predsedniki koalicijskih strank pogovorila, kako mandat zaključiti tako, da ne bodo škodovali Sloveniji.

Premierka je po sestanku s predsednikom države Pahorjem dejala, da je danes poslala izstopno izjavo iz stranke Pozitivna Slovenija (PS).

Predčasne volitve so dejstvo

Bratuškova je poudarila, da po petkovem kongresu PS, ko jo je v tekmi za predsednika stranke premagal Zoran Janković, res nič več ni tako, kot je bilo. Še vedno pa stoji za svojimi besedami, da če v lastni stranki nima podpore, težko vodi vlado.

»Predčasne volitve v Sloveniji so dejstvo,« je dodala Bratuškova, a bi prenagljene poteze lahko Sloveniji bolj škodovale, kot koristile. Tako se bo z drugimi tremi predsedniki koalicijskih strank najprej pogovorila, kako zaključiti mandat. Srečali naj bi se še ta teden.

V preostalih koalicijskih strankah pravijo, da je z vlado konec in da že razmišljajo o datumu predčasnih volitev. Iz DL so se danes ponovno zavzeli za čimprejšnje volitve.

Nove večine ne bo iskala

Sicer pa ji je Pahor na sestanku dejal, da se bo odpovedal imenovanju novega mandatarja. Ob tem pojasnjuje, da se morajo imenovanju novega mandatarja odpovedati še poslanci, da bi lahko bile volitve zgodaj poleti. Vse odločitve bodo sprejemali skupaj s koalicijskimi partnerji, nove večine pa Bratuškova ne bo več iskala.

Pravi tudi, da je bila ena njenih glavnih obljub, da bo Slovenijo varno pripeljala na volitve. 

Nova poslanska skupina?

Naj spomnimo: Bratuškova je prejšnji teden na kongresu stranke, na katerem so volili predsednika, izgubila proti Zoranu Jankoviću. On je postal predsednik PS, sama pa je takrat v govoru Sloveniji dejala 'srečno'. V javnosti so se pred sestankom s Pahorjem pojavila ugibanja, da utegne 13 poslancev, ki so zapustili PS, ustanoviti novo poslansko skupino.

 
Deli s prijatelji