VEDNO NOVA

Alenka Bratušek dobi novo

Objavljeno 31. maj 2014 09.38 | Posodobljeno 31. maj 2014 11.46 | Piše: STA, K. K.

Kandidirala je že na listah LDS, Zares, Listi Hermine Krt in na listi Pozitivne Slovenije.

Jani Möderndorfer je vsestransko uporaben.

LJUBLJANA – Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek bo danes dopoldne s somišljeniki in podporniki ustanovila stranko, s katero namerava sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah. Na ustanovnem kongresu Zavezništva Alenke Bratušek bodo izvolili vodstvo stranke, sprejeli njen statut in predstavili temeljne programske usmeritve za delo.

Bratuškova, sicer nekdanja vodja Pozitivne Slovenije (PS), se je za ustanovitev stranke odločila potem, ko jo je Zoran Janković pred dobrim mesecem na kongresu premagal in prevzel vodenje takrat še največje

Vse stranke Alenke Bratušek

Bratuškova je na lokalnih volitvah leta 2006 kandidirala na listi LDS, dve leti zatem pa se je za poslanski stolček potegovala na listi stranke Zares. Na predčasnih volitvah leta 2011 se je uvrstila v parlament na listi PS.

Alenka Bratušek je prvič postala kranjska mestna svetnica leta 2006, ko je bila izvoljena na listi LDS, štiri leta pozneje, leta 2010, pa se je za nov svetniški mandat potegovala na listi neodvisne kandidatke za županjo Hermine Krt.

parlamentarne in vladne stranke. PS se je razklal na pol. Tako se bodo nekdaj združeni na predčasnih volitvah pomerili vsak zase, tudi med sabo.

Je pa Bratuškova izpostavila naklonjenost povezovanju in zavezništvom strank leve sredine ter skupnemu nastopanju na volitvah. Nedavno je poudarila, da ima ta opcija velik potencial, a je težava razdrobljenost glasov. Tako je v sredo že izpeljala pogovore z nekaterimi strankami oziroma društvi, po današnjem ustanovnem kongresu pa je pričakovati intenzivnejše tovrstne dejavnosti. Predčasne volitve bodo namreč po vsej verjetnosti že julija.

V nastajajočem zavezništvu se sicer, kot navajajo, zavzemajo za socialno-liberalen tip stranke. »Zavezništvo Alenke Bratušek bo združevalo vse, ki verjamejo, da je Slovenija lahko gospodarsko uspešna in še vedno socialna država,« pojasnjuje Bratuškova.

Med drugim se bo kongresa kot gostja udeležila koroška Slovenka in novoizvoljena evropska poslanka na listi Neos Angelika Mlinar. Zaradi ustanovitve stranke je sicer Bratuškova po vsej Sloveniji zbirala tudi podpise. Dovolj jih je zbrala že sredi minulega tedna, a je zbiranje podpisov in obiskovanje krajev po državi nadaljevala in jih doslej zbrala že več kot 1000.

Deli s prijatelji