KRIMINALISTI PREISKUJEJO

Aleksandra Todorovića, vodjo izbrisanih, našli mrtvega

Objavljeno 14. februar 2014 13.34 | Posodobljeno 14. februar 2014 16.24 | Piše: O. B., T. L., A. K.

Pogrešali so ga od 20. januarja.

PTUJ – Ugibanj, kje je Aleksandar Todorović, vodja izbrisanih, je konec. V okolici Ptuja so namreč danes dopoldne našli Todorovića mrtvega. Pri PU Maribor smo izvedeli, da so pogrešanega Todorovića našli med iskalno akcijo na Ptuju. Kriminalisti so zaključili ogled kraja najdbe trupla in ugotovili, da je pogrešani Todorović pred približno sedmimi dnevi storil samomor. O dogodku bodo s poročilom obvestili pristojno tožilstvo, sporočajo s policije. 

Kot smo poročali, so Todorovića pogrešali že od 20. januarja, nazadnje pa so ga videli na Ptuju. 


Kdo je bil Aleksandar Todorović

Aleksandar Todorović je bil izbrisan od leta 1993, ko je na občini želel pridobiti rojstni list za svojo komaj rojeno hčer. Todorović je uradnici, ki je zahtevala njegove dokumente, dal osebno izkaznico, ona pa mu je dokumente uničila. Uradnica mu je sicer izdala rojstni list, vendar Todorovića ni želela vpisati v rubriko 'oče', temveč je zapisala 'neznan'. Todorović je začel opozarjati na nesprejemljivo ravnanje državnih uradnikov z demonstracijami in gladovnimi stavkami.

Bil je ustanovitelj prve organizacije izbrisanih. Ker se zaradi izbrisa ni mogel zaposliti, je tožil državo in spor na prvi stopnji dobil. To je privedlo do verbalnih napadov nekaterih desno usmerjenih strank na sodno vejo oblasti. Postopek se je znova vrnil v kolesje pravosodja.

V preteklih letih je bil pogosto izpostavljen v medijih, kar je privedlo do številnih napadov, tudi fizičnih. Zadnji se je zgodil 22. julija 2013, ko sta neznanca v gostilni Rimska peč na Ptuju sredi belega dne začela verbalno obračunavati s Todorovićem, eden od moških pa ga je tudi fizično napadel. Todorović je v napadu utrpel lažje poškodbe.

Državni funkcionarji, nekdanji notranji minister Andrej Šter, bivši sekretar na notranjem ministrstvu Slavko Debeljak in Alenka Mesojedec Pervinšek, nekdanja državna podsekretarka tega ministrstva, ki jih je Todorović po oddaji na TVS marca leta 2003 obtožil fašizma oziroma tega, da so za v Haag, ne pa za civilizirani svet, so vložili tožbo zoper Todorovića. 

Očitali so mu škodovanje njihovi časti, vendar pri tem niso bili uspešni, saj je sodišče ugotovilo, da morajo javni funkcionarji v demokratični družbi prenesti večji obseg kritik v primerjavi z navadnimi državljani.

Todorović se je udeležil tudi sojenja na Evropskem sodišču za človekove pravice, aktiven pa je bil tudi pri obveščanju evropskih institucij v zvezi s problemom izbrisa v Sloveniji.

 

Zaradi žaljivih in neprimernih komentarjev smo možnost komentiranja omejili. 

Deli s prijatelji