NEVIHTNO

Alarm: grozijo vročinske nevihte s točo

Objavljeno 23. julij 2013 19.33 | Posodobljeno 23. julij 2013 23.17 | Piše: Mo. S.

Poleti ni nevarna le vročina, temveč tudi vročinske nevihte, začinjene s točo.

Nevihta v ljubljanskih Dravljah.

LJUBLJANA – Vremenoslovci so napovedali drugi letošnji vročinski val, a poleti ni nevarna le vročina, temveč tudi vročinske nevihte. Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da lahko ponekod po državi pričakujemo nevihte, z njimi pa tudi točo. Popoldne so ponekod že zabeležili nekaj padavin, vendar so te zgolj krajevne, zaradi razgretega zraka pri tleh pa tudi nevarne.

Razgreti zrak se namreč naglo dviguje, se z višino ohlaja in povzroči nastanek oblakov, z njimi pa tudi padavin. Gibanje ledenih delcev v oblaku ustvarja električno napetost, ki se sprošča v obliki bliskov in strel, kar je najpogostejše ravno v poletnem času.

Strele netijo požare

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je udarila tudi strela, in sicer je zaradi tega pojava zagorela smreka v naselju Ledinica v občini Žiri. Posredovali so gasilci PGD Dobračeva. Malo pred 19. uro je zaradi udara strele zagorela transformatorska postaja v Iški Loki, občina Ig. Na kraj dogodka so odšli gasilci PGD Iška Loka. Ob 19.48 je strela udarila v lesen drog električne napeljave v naselju Hudi Kot v občini Ribnica na Pohorju, pri čemer je drog zagorel. Posredovali so gasilci PGD Ribnica na Pohorju.

Nevihta ujela planince

Nevihta je medtem presenetila tudi planince, ki so bili na poti proti vrhu Mojstrovke v Julijskih Alpah. Ker jih je nevihta ujela, so jim na pomoč priskočili gorski reševalci ter helikopter slovenske policije.

Spremljajte nevarnost toče po državi:

Kakšno je vreme pri vas? S spodnjim obrazcem nam pošljite fotografije in objavili jih bomo.

Deli s prijatelji