NA KOŽO

Akcijski junaki

Objavljeno 11. november 2014 23.10 | Posodobljeno 11. november 2014 23.12 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Sezonske razprodaje so zaradi neprestanih akcij že zdavnaj izgubile smisel.

Moj ritual ob prihodu v službo: dve kavi iz avtomata – dve zato, ker se mi ne ljubi dvakrat hoditi čez ves hodnik – in brisanje elektronske pošte, v kateri je kup ponudb 1000 in 1 izdelka ali storitve s popustom od 50 do 99 procentov. Priznam pa, da jih pred končnim uničenjem vsaj preletim, včasih znajo biti ob pravem času na pravem mestu. Če so, potem akcija! Včasih se počutim kot James Bond ali John McClane. Čovjek od akcije, bi rekli v bivši Jugi. In verjamem, da zdaleč nisem edini.

Začne se že pri vsakodnevnem nabavljanju hrane: veliki trgovci si izberejo dan v tednu za občutnejši popust na običajno precej drag artikel. Spomnim se 40-odstotnega znižanja na vse rdeče meso: ob petih popoldne je bila mesnica v Trebnjem dobesedno izropana, pa čeprav se ve, da je na podeželju meso mogoče ugodno dobiti kar direktno pri kmetih. Nedolgo tega je bil enak popust na sire. Ista zgodba.

Podobno je s popusti na obleke, trenutno imajo akcijo pri nekem obutvenem velikanu: plačaš dva, dobiš tri pare čevljev. Sezonske razprodaje so zaradi neprestanih akcij že zdavnaj izgubile smisel.

Siti in našminkirani gremo lahko še na lepše! Seveda s popustom. Turistične agencije ponujajo prve in zadnje minute, raznorazni spletni boni in kuponi pa velikanska znižanja pri uživaških vikendih v dvoje in termalnih počitnicah, trenutno so najbolj vroči smučarski paketi.

Morda se kdaj vprašate, kako se jim vse to izplača in ali to ne razkriva zgolj velikanske marže trgovcev in ponudnikov storitev. Ampak kaveljc je drugje: ali ste vse to, kar ste si kupili v akcijah, tudi v resnici rabili? Nekatere stvari verjetno ste, z nekaterimi ste se malo pocrkljali, kakor se sicer ne bi nikoli, še nekatere pa bodo, roko na srce, obležale v omari ali kleti. Zato se moramo tudi akcijski junaki malo šparati.

Vseh teh akcij sem se že tako navzel, da tudi sam organiziram katero. Zadnjič sem, recimo, ženi ponudil posebno ugodnost: ob romantični večerji dobi zraven kar tri romantične noči. Čisto džabe. Včasih se počutim kot James Bond ali John McClane. Domen Mal Na kožo

Deli s prijatelji