POVABILO

Akcija Slovenskih novic: izbiramo najlepše pirhe

Objavljeno 10. marec 2012 19.20 | Posodobljeno 10. marec 2012 19.21 | Piše: Mojca Kaučič

Spet bomo nagradili vaše umetnine: najlepše pisanice, domišljijske pirhe in otroško jajce.

Bogato oblepljeni domišljijski pirh smo občudovali pred sedmimi leti (foto: Zoran Vogrinčič).

LJUBLJANA – V naši novičarski hiši se je v zadnjem letu zgodilo veliko novega in namen vsake novosti je predvsem to, da bi se približali vam, našim bralcem, vas pritegnili k spremljanju našega dela in sodelovanju z nami. Včasih pa je za kakšno stvarjo dobro pobrskati tudi v preteklosti. Te, ki smo jo med brskanjem tokrat našli, boste zagotovo veseli. Pred skoraj petimi leti se je namreč iztekla tradicionalna novičarska akcija izbiranja in ocenjevanja najlepših velikonočnih pirhov, pisanic in remenk, ki je trajala kar poldrugo desetletje. V tistih 15 letih je na naš naslov prispelo na stotine pirhov vseh velikosti, barv in vzorcev. Vaša domišljija ni poznala meja. Prepričani smo, da je še vedno ne in da ste v teh petih letih, ko vas ob velikonočnih praznikih nismo vabili k sodelovanju, dobili nešteto novih idej, kako še lepše okrasiti in pobarvati velikonočna jajca. Letos vas ponovno vabimo, da z vsemi temi novimi (in seveda tudi starimi) idejami, spretnostmi in ustvarjalnim žarom razveselite nas in bralce, ki se natečaja sicer ne bodo udeležili, pa vseeno z veseljem in užitkom pogledajo kaj lepega.

Naj... jajca

Okraševanje jajc, pa naj bodo polna ali izpihnjena, že davno ni več le želja, da bi bilo praznično vzdušje bogatejše in miza z družinskim obedom lepša ali košara, ki jo je treba nesti k žegnanju, bolj pisana. To okraševanje se je spremenilo v pravo pravcato umetnost, ki marsikoga zaposluje kar vse leto in ne le v predprazničnem času. Ne nazadnje so tudi v preteklosti v Beli krajini pisanice za veliko noč pripravljali že v zimskem času, ko je zemlja počivala in ni bilo dela na polju in vinogradu. Res pa je, da so bile namenjene le za okras, saj so bile lupine prazne, cela kuhana jajca pa bi bila več kot neužitna.

V vseh letih, ko ste zvesto prispevali svoje male umetnine za ogled in ocenjevanje, smo lahko kar čutili, s kakšnim ustvarjalnim zanosom ste se lotevali dela. Še več. Pobarvana, poslikana, spraskana, oblečena, oblepljena, sestavljena, zvrtana, vgravirana in kdo ve na kakšen način še okrašena jajca, ki so prispela na naš naslov, so nas vedno znova prepričevala, da je v to ustvarjanje vloženo ogromno truda, domišljije, izvirnosti in ustvarjalnega žara. Male umetnine in umetnije so bile tako raznolike, da je bilo med njimi vedno težko izbrati tiste najlepše, najizvirnejše, naj... Prepričani smo, da tokrat ne bo nič drugače. Morda se boste, če se sploh lahko, še bolj potrudili in nam tako potrdili, da je bila naša odločitev za oživitev akcije oziroma natečaja za izbiro najlepše okrašenega velikonočnega jajca pravilna.

Tri kategorije

Kategorije, v katerih se boste ustvarjalci lahko pomerili, bodo tri. Izbirali bomo najlepšo tradicionalno oziroma ljudsko pisanico, najlepši domišljijski pirh in najlepšo otroško umetninico. O nagradah sicer tokrat še ne bomo govorili, bodo pa. Seveda! Lepote, ki jih boste za natečaj prispevali, bo ocenjevala strokovna komisija, ki upa, da bo imela veliko težkega dela. Poleg nje se nam bodo pri ocenjevanju pridružili naši bralci na spletu, kjer bomo objavili fotografije vseh prispelih mojstrovin. O vseh podrobnostih natečaja vas bomo pravočasno obvestili. Nekatere vam bomo nanizali že danes. Razpis za natečaj bo izšel 24. marca, 2. aprila bomo na spletni strani objavili fotografije vseh prispelih pirhov in nato bo od tega dne pa do 5. aprila potekalo glasovanje za najlepši pirh z glasovnicami na spletni strani slovenskenovice.si. Odprtje razstave ter razglasitev zmagovalcev in nagrajencev v vseh treh kategorijah bosta na velikonočni petek, 6. aprila, ob 17. uri.

Časa za razmišljanje o tem, kako se boste ustvarjanja lotili in zamisli potem tudi uresničili, je dovolj, saj smo se v uredništvu dogovorili, da bomo vaše male (in do nojevega jajca večje) umetnine zbirali zadnji teden v marcu, torej od 26. do 31. marca. Tisti najbolj neučakani, ki se boste ustvarjanja lotili takoj, boste morali tako svoj izdelek še nekaj časa opazovati doma in morda je to celo dobro, saj se mogoče komu v tem času porodi še kakšna nova, boljša ali drugačna zamisel. Mi pa bomo morali brzdati svojo neučakanost in željo, da bi lahko čim prej začeli občudovati mojstrovine, ki bodo nastajale v domovih, v katere nas, v obliki časnika ali prek spleta, vsak dan znova prijazno povabite.

Deli s prijatelji