AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Akacija rano zacvetela, ledeni možje prinesli neurje

Objavljeno 14. maj 2014 09.06 | Posodobljeno 14. maj 2014 09.06 | Piše: Andreja Sušnik

Tudi začetek maja je minil v spremenljivem vremenu. Sončna obdobja so se mešala z deževnimi intervali in pogosto je pihal veter. Pšenica je v fenološki fazi kolenčenja, kmetje silirajo mrvo, akacija ali pravilno robinija pa je zacvetela 14 dni prej.

Šentjernejsko polje. Foto: A. K. Baribal

V  preteklem tednu je padlo lokalno od 20 do 30 mm dežja, največ v severozahodni in jugozahodni ter osrednji Sloveniji, pretežno suho je ostajalo le na severovzhodu države. Deževni dogodki na tem območju so prinesli le do 10 mm dežja, ob toplih dnevih je padavinska voda hitro izhlapela.

Toda ledeni možje, Pankracij, Servacij in Bonifacij, so prinesli neurje in točo z neba. Po poletno toplih dneh se je torej vikend zaključil z neurji, ponekod je padala toča, močan veter je podiral drevesa.

V severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji ter na Vipavskem so koruzo že posejali in je glede na čas setve v fazi vznika in prvih listov. Razen občasnih obdobij med ohladitvijo so bile temperaturne razmere v tleh s temperaturami med 10 in 15 °C ugodne.

Pšenica je v fenološki fazi kolenčenja. V večjem delu Slovenije je v toplih in sončnih dneh potekala košnja za siliranje. Po toplem začetku pomladi pa je v času ledenih mož prišla ohladitev in dež, v gorah je snežilo.

Akacija cveti 15 dni prej

Tudi v osrednji Sloveniji so se odprli prvi cvetovi akacije. Povprečno v Ljubljani cveti 20. maja, letos je zacvetela 5. maja. Tako zgodnje cvetenje je bilo še leta 2007.

Botaniki so se odločili uporabljati ime robinija, ker so izraz akacija obdržali za sredozemsko zelnato rastlino. Verjetno bo med ljudmi in posebno čebelarji ostalo v rabi ime akacija, saj ni avtohtona v Sloveniji. Najprej je bila zasajena v vinorodnih krajih, kjer je uporabna za pripravo vinogradnega kolja zaradi hitre rasti in trajnega lesa. Podivjano raste tudi po gozdnih robovih, nasipih, obrežjih in v bližini naselij po vsej Sloveniji. Je medonosna rastlina, ki najbolje medi v toplih krajih.

Najboljši donosi so na Primorskem in v Pomurju pa tudi gričevju okoli Krške kotline. Na Primorskem vedno cveti že maja, letos je odcvetala že konec aprila.

Najbolje medi, ko cveti še pred polnim olistanjem. Po nekaterih ocenah bi lahko hektar akacijevega gozda dal do 1000 kg medu in več.

Vodna bilanca kmetijskih tal

V prevladujočem suhem vremenu in pri nadpovprečnih temperaturah zraka, pri katerih je izhlapevanje preseglo 3 mm, se je do marca izsušil površinski sloj tal, še posebno v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Stanje mesečne vodne bilance je bilo negativno z razmeroma majhnimi primanjkljaji. Za zimsko obdobje, ki se je marca končalo, pa je bila glede na obilne zimske presežke vode pozitivna in skoraj povsod tudi nadpovprečna. Za april je negativna v Vipavski dolini, na Gorenjskem, Koroškem in v Prekmurju, kjer je primanjkljaj največji, 30 mm. Aprilska mesečna vodna bilanca pa je bila nad vrednostmi dolgoletnega povprečja (1971–2000) le na Dolenjskem, spodnjem Štajerskem in Obali.

Z začetkom vegetacijske sezone (1. april) začnemo spremljati kumulativno vodno bilanco, ki je seštevek dnevnih vodnih bilanc, ter jo primerjati z dolgoletnim povprečjem ter najbolj ekstremnimi leti. Stanje vodne bilance na začetku maja je zaradi pogostih padavin zadovoljivo. Stanje vodne bilance kmetijskih tal za izbrane točke v Sloveniji lahko spremljate na spletnih straneh Agencije RS za okolje: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/agromet/recent/wb/.

13. maj 2012

Po zelo toplem prejšnjem dnevu se je močno ohladilo, med močnimi padavinami se je meja sneženja zjutraj ponekod spustila pod 1000 m nadmorske višine. V Kočevju se je z vročih 31,4 °C ohladilo na 3,1 °C, v Grosupljem z 31,5 °C na 3,6 °C, v Postojni s 27,2 °C na 3,6 °C in na Vojskem nad Idrijo s 23,7 °C na 0,9 °C. Ponekod je do jutra v 24-urnem obdobju padlo zelo veliko padavin: v Zgornjem Razborju pri Slovenj Gradcu 96 mm, v Lučah v Zgornjesavinjski dolini 90 mm, v Črni vasi na Barju 85 mm.

Pregovor

Pred Servacem (13. maj) poletje,

mraz rad še pritisne na cvetje.

Po sv. Servati ni mraza se bati.

Napoved

Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. V četrtek bo na zahodu delno jasno, drugod se bo postopno pooblačilo. Popoldne bo v vzhodni polovici Slovenije rahlo deževalo. Oba dneva bo pihal okrepljen severni veter. Sveže bo.

Napoved od 15. do 20. maja 2014

Od četrtka do vikenda bo ciklonsko območje vztrajalo nad Romunijo in Madžarsko. Višinsko jedro hladnega zraka pa se bo še zadrževalo na območju severnega Balkana, vzhodnih Alp in dela srednje Evrope, a napoved natančnejše lege ni zanesljiva. V četrtek se bo od vzhoda pooblačilo in postopno začelo deževati, na zahodu bo do večera suho. Še bo vetrovno. V petek, soboto in nedeljo bo prevladovalo oblačno vreme, občasno bo še deževalo. Hladno bo. V ponedeljek in torek bo toplejše in bolj suho. 

Deli s prijatelji